Serverat för vispremiär

Nöje Artikeln publicerades

Premiären närmar sig med stormsteg. På lördag intas Åhus torg av några av Sveriges främsta vissångare. Men det blir inte pompöst för det. Debuten för Åhus Visfestival blir en intim och familjär affär.

Andreas Axelsson från Åhus har sedan många år förmedlat artister till bland annat Visfestivalen i Västervik. Med åren har artisterna blivit personliga vänner, och tillsammans med musicerande kollegan Janne Bark bjuder han in CajsaStina Åkerström, Jack Vreeswijk och Caj Karlsson till hemmaplan.

Gratisfestivalen på Åhus torg på lördag blir startskottet för Axelssons och Barks ideella satsning "Evenemang i Åhus".

– Om det här faller väl ut, om folket gillar det, så vill vi gärna göra det fler gånger. Miljön med de gamla gatuhusen, kyrkan, den är perfekt för en visfestival, säger Andreas Axelsson, ovanligt lugn dagarna före stormen.

– Det som vi kan förbereda är förberett. Vi ligger bra till. Men det här är första året vi gör något liknande i Åhus så tanken är också att vi ska lära av det. En visfestivalen – var kommer idén ifrån?

– Just från åren som jag har jobbat med festivalen i Västervik. Men vi vill inte låsa oss vid visor, vi ser gärna lite av singer/songwriterstuket. Det vi egentligen lägger vikten på är att det ska vara avskalat, intimt och akustiskt, att det inte behöver vara så pampigt för att vara bra, säger Andreas Axelsson och utvecklar:

– De flesta artist dyker upp med bara sin gitarr eller sitt piano. Målet är att publiken ska få känslan av att sätta sig i ett vardagsrum och lyssna på bra musik med bra artister. De inresta artisterna, Caj Karlsson – Blekinges svar på Lars Winnerbäck/Stefan Sundström, två vismästares arvtagare men högst självständiga sångare CajsaStina Åkerström och Jack Vreeswijk, får sällskap av hemmaakterna Calle Kristiansson, Leonard Cohen-tolkaren Jan-Erik Lundqvist, och Radio Kristianstads kandidat till årets Svensktoppen Nästa – Åhussångerskan Erika Hansson.

Hur passar Calle Kristiansson in på visfestivalen?

– Han är ju inte bara en rocker! Han har ett väldigt brett register, är egentligen en singer/songwriter-kille som har försörjt sig som trubadur i flera år. Han passar jättebra i här.

"Idol"-skapet kan han dock inte komma undan. Calle Kristiansson jobbar dubbelt under Visfestivalen och dyker även upp på Köpmannagatan i Åhus någon gång under lördagen, för att spela låtar och skriva autografer.