Sida vid sida med förebilderna

Nöje Artikeln publicerades

Front 242, Nitzer Ebb, Die Krupps. Kristianstadsakten Autodafeh är hobbybandet som blev landets ledande förband inom EBM-genren – electronic body music.

Häromdagen spelade man för ett fullsatt KB i Malmö, igår intog man ett fullsatt Postbanhof i Berlin.

Mika Rossi har sovit i tre timmar. Miniturnén som förband till syntgiganterna Nitzer Ebb och Die Krupps inleddes på Trä'gårn i Göteborg tidigare i veckan. Dagen efter dyker han upp på jobbet för ett vanligt arbetspass innan det bär vidare.

Bandets sångare skrattar, dels av trötthet men också åt det faktum att det har gått fort. Osedvanligt fort.

Venedig och Tyskland

Autodafehs debutplatta kom för tre år sedan och toppade bland annat den tyska motsvarigheten till Swedish Dance Chart. Nu är man aktuell med ett tredje album, "Act of Faith". Ett album som kretsar kring temat människans psyke och släpps i USA och Kanada innan en världsomspännande distribution genom ett tyskt bolag.

Den 28 maj väntar ett gig i Venedig följt av bland annat en EBM-festival i Tyskland kring midsommar.

– Det har gått så fort, så man kan inte riktigt ta in det. Vi lever i det nu och det är först när man pratar om det som man inser hur mycket vi är runt och spelar.

– Vi har varit förband åt Front 242 fyra gånger nu. Vårt andra band har skivbolag i Italien och vi åker ner dit någon gång i månaden. Det går så enkelt, man sätter sig på tåget här i Kristianstad, kliver av på Kastrup, säter sig på flyget och ett par timmar senare sitter man och käkar jättegod pasta i Napoli.

Förband till idolerna

Autodafeh bildades när Rossis och bandkollegan Anders Olssons andra band Endless Shame firade releasefest för sin debutplatta 2008. Tillsammans med en av releasegästerna, Jeppe Nilsson, började man lattja med den lite tuffare, hårdare industrimusiken. Nu supportar man de egna idolerna från ungdomens och 80-talets stora syntera.

– Det är klart att det var lite pirrigt första gången man spelade med Front eller Nitzer Ebb. Vi var ju fansen innan. Men nu när man har jobbat ihop är det bara otroligt roligt, säger Mika Rossi.

Autodafeh har snabbt fått egna fans. Intervjuerna med olika webbfanzine är otaliga. Kollegor i Kanada rapporterar om gymbesökare iförda Autodafeh-t-shirts. Liknande rapporter strömmar in även från Japan och Brasilien ...