Annons

Stjärnproducenten: Gör det för Jöback

Trots ett fullspäckat schema är stjärnproducenten Cameron Mackintosh i Sverige inför uppsättningen av "Häxorna i Eastwick". Anledningen stavas Peter Jöback. ”Jag skulle aldrig göra det här för någon annan, jag är för upptagen”, säger Mackintosh.
Musikal • Publicerad 17 september 2019
Peter Jöback är huvudrollsinnehavare i och medproducent för "Häxorna i Eastwick". Cameron Mackintosh är producent.
Peter Jöback är huvudrollsinnehavare i och medproducent för "Häxorna i Eastwick". Cameron Mackintosh är producent.Foto: Karin Wesslén / TT

När Cameron Mackintosh var åtta år gammal hade han bestämt sig – han skulle bli teaterproducent. I dag har den 72-åriga britten satt upp musikalsuccéer som "Les misérables", "Fantomen på operan" och "Miss Saigon", blivit adlad för sina insatser i underhållningsbranschen och tjänat en förmögenhet.

Genom att sälja sina produktioner vidare, med kravet att de ska vara kopior på hans originaluppsättningar, har han globaliserat musikalmarknaden.

Annons

Han kallar sin producenttalang för en gåva från Gud.

– Jag har vuxit upp med det här och det kommer så naturligt för mig. Jag tror att det är därför det har gått så bra, berättar han.

Trots att stjärnproducenten har fyra olika föreställningar på gång i London, och huvudet är fyllt av "en galen blandning mellan 'Les Miserables', ' Mary Poppins' och en återuppbyggnad av en teater" befinner han sig på svensk mark inför premiären av "Häxorna i Eastwick" på Cirkus i Stockholm.

Det hela började för ett par år sedan när Peter Jöback hörde av sig och berättade att han var redo att ta sig an rollen som Daryl Van Horne, den mystiske mannen som flyttar in i staden Eastwick och skapar kaos. Jöback spelade en mindre roll i originaluppsättningen i London från 2000 och ville nu se en uppfräschad version på svenska.

Premiären sker den 19 september, och innehåller de största förändringarna hittills jämfört med originalet. Bland annat har Peter Jöback fått ett för honom specialskrivet nummer där han får chans att glänsa.

– Jag skulle aldrig ha tagit på mig uppdraget att sätta ihop showen om det inte var för Peter. Vi har en relation där man inte måste tassa på tårna kring varandra, jag tycker väldigt mycket om honom, säger Cameron Mackintosh.

De träffades för första gången under en provspelning i London när Peter Jöback var i 20-årsåldern och de fann varandra snabbt. Sedan dess har Mackintosh sett till att musikalsvensken har fått stora roller på såväl West End i London som Broadway i New York.

Under intervjun är den pratglade Mackintosh noga med hur omgivningen ska vara. Den instrumentella musiken i bakgrunden måste stängas av, dörrarna ska slås igen och när några okända personer irrar sig in i den folktomma baren på Cirkus höjer han rösten.

Samma behov av kontroll har han över sina produktioner – allt från designen av föremål på scenen till själva framträdandet.

Jag jobbar med författarna med varje ord och kommatecken, långt innan regissören kommer in i bilden. Sedan får regissören ta upp det på scenen, och då kommer jag tillbaka. Allting handlar om teamwork, säger han.

Annons

Trots att Mackintosh har fullt upp med flera projekt är han bosatt på landsbygden i Storbritannien med sin partner och 700 kor, och åker bara in till London när jobbet kräver det.

TT: Vad är din nästa vision?

Jag har ingen nästa vision, jag är över 70 nu. Jag väntade mig aldrig att det fortfarande skulle finnas en hunger efter mina shower när jag var i den här åldern, säger han. (TT)

Fakta

"Häxorna i Eastwick"

Den amerikanske författaren John Updike skrev 1984 romanen "Häxorna i Eastwick", som kom att bli en av hans mest berömda böcker.

Boken filmatiserades 1987, med Jack Nicholson, Cher, Susan Sarandon och Michelle Pfeiffer i rollerna.

År 2000 producerade Cameron Mackintosh musikalversionen, som först sattes upp på West End i London.

Den svenska versionen av "Häxorna i Eastwick" har premiär på Cirkus i Stockholm den 19 september, med Peter Jöback, Kayo Shekoni, Vanna Rosenberg och Linda Olsson i huvudrollerna.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons