Världsmusiken hittar till Tivoliparken

Kristianstad Artikeln publicerades
Anna Stadling.
Foto: MAJA SUSLIN / TT
Anna Stadling.

Världsmusik och storband. Singer/songwriter, keltisk folkmusik och en mellofinalist. Kultur och fritid i Kristianstad har presenterat sommarens Musikaliska Strandhugg.

Musikaliska Strandhugg i Tivoliparken. 25-årsjubileum 2004. Addera 14 somrar och siffran blir 39. 40-årsjubileum 2019?

– Oj, vad tiden går! Jag var ganska ny på jobbet när vi firade 25, och det känns verkligen inte som att det var så länge sedan, säger Kristina Jungbeck, programansvarig på Kultur och fritid.

Vad vill du säga om sommaren 2018?

– Vi är väldigt nöjda, kanske framförallt med bokningarna av Världens Band och Östblocket. Jag kan tycka att vi har saknat den genren, världsmusiken, tidigare, och jag har sneglat lite på hur man har lyckats blanda stilar vid sommarunderhållningen på Pildammsteatern i Malmö.

– Sedan, fortsätter Jungbeck, är jag glad att vi får tillbaka musikquizet i sommar. Publiken tycker mycket om den sortens interaktion.

I övrigt. Nationellt etablerade artister – Anna Stadling, West of Eden – varvat med lokala återvändare – Hemvärnets Musikkår, Kristianstad Stadsmusikkår.

– Vi söker den mixen, säger Kristina Jungbeck, och hittar grunden i det lokala musiklivet. Lite synd att vi inte kunde pricka in ett datum för Kristianstads Storband också, men den luckan fyller vi nu med Österlia Big Band.

Vad betyder strandhuggen för Kristianstad?

– Enormt mycket, både för oss som arrangörer och för publiken. Det känns bra att kunna erbjuda ett antal sommarutflykter till parken, där underhållningen faktiskt är gratis.

Östblocket.
Foto: Pressbild
Östblocket.

Fakta

Musikaliska Strandhugg

7 juni: P4:s familjekväll med lokal final i P4 Nästa och med Martin Almgren, Melodifestivalfinalist i våras, som toppartist.

14: juni: RUM - Internationell musikfestival. Festivalen pågår 13-17 juni. Vid konserten i Tivoliparken ger Zhukovsky symfoniorkester, under ledning av professor Sergej Skripka, ett program för att hylla den svenskättade amerikanske kompositören Leroy Anderson.

21 juni: Hemvärnets Musikkår Kristianstad– varvar svenska sommarklassiker, musikalmusik och filmmusik med militärmarscher. Dirigent och konferencier är Anders Olsson.

28 juni: Kristianstad Stadsmusikkår. Konserten ”Från gånglåt till musikal”.

5 juli: Världens Band. Skivaktuell världsmusikorkester, med medlemmar från sex länder på tre olika kontinenter.

12 juli: Musikquiz med Johanna Jingnert. Bandet Vertigo, som ackompanjerar består av Johan Danving, Erik Hyvönen, Philip Schrevelius och Carl Flyman.

19 juli: West of Eden. Göteborgsband som sedan drygt 20 år tillbaka spelar in skivor inspirerade av brittisk och irländsk folkmusik.

27 juli: Anna Stadling. Singer/songwriter, känd från Lars Winnerbäcks Hovet. Hyllad för senaste albumet ”Efter stormen”, skrivet i samarbete med Andreas Mattson från Popsicle.

2 augusti : Second Line Jazzband. Bildades 1989 och turnerar med en repertoar som täcker in lite av varje – från Bunk Johnson till Bob Dylan, Louis Prima och Irving Berlin.

9 augusti: Österlia Big Band. Populärmusik i storbandstappning, Sofie Ljunggren är sångerska.

16 augusti: Östblocket. Svensk Balkanmusik, lika traditionsbunden som modern.

Visa mer...
Johanna Jingnert med bandet Vertigo.
Foto: Pressbild
Johanna Jingnert med bandet Vertigo.