Succé för "Chess" – och klart för "Singin' in the Rain"

Kristianstad Artikeln publicerades
Johan Wikström som "Anatolij" i Underhållningspatrullens "Chess".
Foto:Håkan Röjder
Johan Wikström som "Anatolij" i Underhållningspatrullens "Chess".

Publik- och kritikerjubel. Fart på biljettförsäljningen. Nu talar det mesta för att "Chess" växer vidare, med extraföreställningar på Kristianstads Teater. Dessutom: Hösten 2018 är bokad för – "Singin in the Rain".

Underhållningsaptrullens hittills största satsning på Kristianstads Teater – Björn & Bennys "Chess". I helgen gick ridån upp, och producent Åsa Jensen summerar de första intrycken:

– Vi har kämpat mot ett mål, en premiär som är en speciell händelse. Där blir man bedömd av publik och recensenter, och naturligtvis känns allting väldigt mycket bättre när något tas väl emot.

Facit: Fullsatt salong och högsta betyg när Kristianstadsbladets Anders E Larsson levererade betyget – 5 kungar: "Vad som är lätt att glömma, är att det här alltså är en semiprofessionell uppsättning – och den tål att jämföras med både institutions- och privatteaterproduktioner. Att lyfta fram enskilda insatser är lätt eftersom det finns många ...", skriver Larsson bland annat i sin recension.

– Vi är noggranna i vår casting, säger Jensen. Det ska vara tydligt att det är så här vi jobbar – med proffs, men också med amatörer. De som kommer hit måste trivas med att verka i en sådan miljö. Vi kan inte anlita artister som låser in sig i "stjärnlogen".

– Och, fortsätter Jensen, alla tre (Patrik Martinsson, Frida Modén Treichl, Johan Wikström) säger att de hittar en glädje och en lust som kanske inte alltid finns när alla är proffs som "går till jobbet". Till oss kommer de som brinner för hela projektet. Jag har ett citat som kan tillskrivas Frida: "Så här mycket kärlek och uppskattning har jag aldrig fått förut. Folk applåderar till och med under repetitionerna."

Vad tar du med från premiärhelgen?

– Glädje, stolthet, lättnad. Nu blir första fokus konstarten i att göra varje föreställning minst lika bra som de föregående. Vi ska se till att alla blir ännu tryggare i sina uppgifter och att vi fortsätter ha roligt tillsammans. När du kommer till teatern ska du gå i in "den där lyckliga bubblan".

"Chess" rullar vidare, fram till den 26 november. Eller längre?

– 11 500 biljetter är sålda, vilket ger en 80-procentig beläggning över hela spelperioden. Vi är väldigt nära att presentera ytterligare datum. I så fall handlar om det några torsdagar under den aktuella perioden plus en eller två helger in i december.

Ni har också bestämt er för att komma tillbaka till teatern nästa höst, med en klassiker.

– Stämmer. "Singin' in the Rain" är en feel good-musikal som vi haft i vår pipeline ganska länge. Innan vi gjorde "Chess" har vi gett några föreställningar för barn och familjer. Nu bryter vi mönstret och jag tror det är viktigt att hela tiden söka nya, spännande utmaningar.

Ola Hörling regisserar. Artister?

– Vi har inte varit i kontakt med någon ännu. Rättigheterna finns, teatern är bokad. Det är det enda som är klart.