Svenske låtskrivaren kan vinna Golden Globe

Film Artikeln publicerades
Ludwig Göransson kan vinna en Golden Globe för musiken till ”Black panther”.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Ludwig Göransson kan vinna en Golden Globe för musiken till ”Black panther”.
Glenn Close nomineras som väntat för huvudrollen i ”The wife”.
Foto: Jordan Strauss
Glenn Close nomineras som väntat för huvudrollen i ”The wife”.

Lady Gaga, Glenn Close – och svenske Ludwig Göransson. Alla har de nominerats till varsin Golden Globe. Fast flest nomineringar fick filmen "Vice".

"Vice", filmen om Dick Cheneys tid som vicepresident i USA, fick sex nomineringar till galan. "The favourite", "Green book" och "A star is born" knep fem nomineringar vardera.

Mycket uppmärksamhet har riktats mot just "A star is born", där Lady Gaga och Bradley Cooper tippades bli nominerade och båda infriade förväntningarna.

I kategorin bästa kvinnliga skådespelare får popstjärnan dock hård konkurrens – inte minst av skådespelarveteranen Glenn Close som har nominerats för sin roll i Björn Runges film "The wife". Det har spekulerats om att Close kanske även kan nå ända fram i Oscars-racet med sin insats.

Björn Runge är mycket glad över Glenn Closes nominering.

– Hon har en sådan erfarenhet och har varit med väldigt länge, samtidigt är hon väldigt generös. Vi hade en inspelning som var oerhört fokuserad och konstruktiv, säger han.

Samtidigt får svenske Ludwig Göransson en Golden Globe-nominering för musiken till "Black Panther". Han har på kort tid seglat upp som en av svensk musiks främsta exporter. Göransson skrev bland annat hitlåten "This is America" till Childish Gambino och har också gjort filmmusiken till bioaktuella "Venom". För sin musik har han tidigare nominerats till flera Grammys.

Göransson har i en intervju med TT berättat att han tillbringade en månad i Senegal och Sydafrika jammandes med olika musiker för att göra research inför arbetet med "Black panther".

– Det var en livsomvälvande upplevelse. Jag blev inbjuden i deras kultur och fick lära mig vad danserna och vad musiken betyder, sade han.

På tv-sidan är det "The assassination of Gianni Versace: American crime story" som leder fältet med fyra nomineringar.

Galan hålls den 6 januari, med Sandra Oh (som pikant nog också är Golden Globe-nominerad för sin roll i "Killing Eve") och Andy Samberg som programledare.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.