Symfoni hyllar konserthuset

Nöje Artikeln publicerades

Ille Gustafsson är kanske Kristianstads musikprofil och när konserthuset skulle invigas 1936 var det han som fick skriva hyllningskantaten. På torsdagens jubileumskonsert framförs den på nytt.

När Kristianstadsbladet gästar Christianstad Symfoniker pågår övningarna för fullt. Nästa torsdag är det dags för jubileumskonserten och allt måste sitta perfekt.

Konserten är kanske den största höjdpunkten i det fyra dagar långa firandet av konserthuset. – Vi kommer delvis ha samma program som våren 1936. Bland annat så kommer vi att framföra "Tonernas värld" tillsammans med Christianstads motettkör och Malmö motettkör, säger musikern Peter Möller.

Det stycket skrevs av Ille Gustafsson, som också grundade Kristianstads orkesterförening 1928. Det var också han som kom på idén att bygga ett konserthus i Kristianstad.

Han hade jobbat inom det militära i hela sitt liv och det och musiken var hans liv. Han var också dirigent i orkesterföreningen mellan 1928 och 1944. En post som för övrigt inte varit något för hoppjerkor.

Under de 80 år som orkestern funnits har man bara haft sju ordinarie dirigenter. Nuvarande dirigent är Patrik Dahlbom och det är han som kommer leda Symfonikerna på jubileumskonserten.

Det fyra dagar långa firandet kommer att bjuda på många höjdpunkter. Bland annat kommer schlager- och popstjärnan Caroline af Ugglas för första gången att sjunga med ett storband. Det är XL Big Band som får äran.

Groupa, Roland Pöntinen, Charlotte Hellekant och historikern Dick Harrison är andra dragplåster.