Symfonikerna i Gotham City

Nöje Artikeln publicerades

Åtta dramatiska satser ur Danny Elfmans Batman-svit är huvudnumret när Christianstad Symfoniker ger säsongens första konsert.

Danny Elfman från Amarillo, Texas, räknas till en av de stora i den moderna filmmusiken.

– Min favorit är nog John Williams, men Elfman är definitivt med där uppe. Hans arbete till "Spider-man", "Simpsons" och – inte minst – "Batman" är verkligen filmmusik.

"Verkligen filmmusik" per definition blir enligt symfonikernas dirigent Patrik Dahlbom, musik som är uppbyggd kring händelser i en film. Mycket effekter, många olika klanger.

– Men det är också intressant när man upptäcker hur väl den musiken kan fungera fristående. När en publik känner igen något man inte riktigt kan placera.

Patrik Dahlbom ser därför pedagogiska möjligheter i att sätta upp konserter med filmmusik.

– Det blir häftigt och spännande. Barn och ungdomar tar gärna in klanger från filmer som "Sagan om ringen" och "Harry Potter". Nu hoppas jag att de också skall lockas till musiken för musikens egen skull.

Så på lördag (16.00), när Christianstad Symfoniker ger sin konsert i stora salen, har musikskoleelever fri entré. Och Dahlbom vill utnyttja tillfället genom att variera programmet så långt det bara går.

– Batmansviten blir vår final, men konsertprogrammet innehåller mycket mer än så.

Som?

– Leonard Bernsteins uvertyr till "Candide" och Lars-Erik Larssons "Vintersaga". Dessutom skall våra duktiga solister få chansen att visa vad de kan.

Dahlbom fortsätter:

– Elin Svensson, stans pianostjärna och en lika skicklig sopran, sjunger "Susannas aria" ur "Figaros bröllop". Medan Kerstin Jonsson och Hanna Dahlstedt är flöjtduo i ett komplicerat verk av Franz Doppler.

Senare i vår (21 maj) räknar Patrik Dahlbom med att symfonikerna kan bjuda in Maximilian Bratt till ett exklusivt framträdande i konserthuset.

– Den här killen har rötter i bygden, hans gammelmorfar var komponist i Kristianstad i början av 1900-talet. I dag studerar Maximilian i Wien och räknas som ett stort framtidsnamn både med piano och violin. Han gör en Sverigeturné i vår och vi är stolta över att få spela med honom i Kristianstad.

Anders Mårtensson
anders.martensson@kristianstadsbladet.se