Tre Grammyvinster för Ludwig Göransson

Musik Artikeln publicerades
Ludwig Göransson, här tillsammans med Serena McKinney, fick pris för bästa låt, årets skiva och bästa filmmusik under årets Grammygala.
Foto: VALERIE MACON
Ludwig Göransson, här tillsammans med Serena McKinney, fick pris för bästa låt, årets skiva och bästa filmmusik under årets Grammygala.

Ludwig Göransson prisades trippelt på årets Grammygala. Det första priset blev svensken informerad om på väg in till galan. ”Wow, häftigt. Jag vann min första Grammy här direkt i tv”, sa Göransson på röda mattan.

Ludwig Göransson kom till nattens Grammygala med chans på fyra priser, och gick hem med tre.

Childish Gambinos "This is America", nominerad i flera kategorier, prisades för årets låt och årets skiva och Göransson fick ta emot priserna tillsammans med bland andra Donald Glover, mannen bakom artistnamnet.

”Vi firar hårt i kväll”, skriver han i ett sms till Expressen.

Childish Gambino vann totalt fyra priser, förutom de som Göransson fick pris för även årets video och årets rap/sång-framträdande. Själv var stjärnan inte på galan.

Göransson å sin sida prisades även för årets filmmusik, eller visuellt medium, för sitt arbete med "Black Panther".

– Jag vill tacka regissören Ryan Coogler, han är en av de mest fantastiska konstnärer jag någonsin jobbat med och det har varit speciellt att vara del av det här fenomenet, sa Göransson till Variety på röda mattan, där han uppmärksammades på att han vunnit.

 

Det blev däremot inga priser för de andra svenskhoppen, Erik Grönwall och hårdrocksbandet Ghost. Grönwall var nominerad för sin roll i livesändningen av musikalen "Jesus Christ superstar", ett pris som gick till Broadway-uppsättningen "The band's visit", en musikalversion av israeliska filmen "Polisorkestern som kom bort".

Ghost var nominerat i kategorierna årets rockalbum och årets rocklåt. Bandet har vunnit pris tidigare på galan, men i år fick varken skivan "Prequelle" eller låten "Rats" pris.

 

Bland årets vinnare märks Lady Gaga, som fick gå hem med tre Grammys. Stjärnans första pris blev det i sammanhanget mindre – bästa låt skriven för visuellt medium – men det räckte för att tårarna skulle komma.

"Jag kommer inte kunna ha något smink på mig i kväll. Vi har precis vunnit vår första Grammy för kvällen. Jag gråter av glädje och tacksamhet", twittrade stjärnan efter priset för "A star is born"-låten "Shallow".

Lady Gaga och Bradley Cooper skulle senare även vinna pris för årets popduo eller grupp, för samma låt. Hon vann även pris för årets soloframträdande inom pop, då för "Joanne (Where do you think you're goin?)".

Sångerskan var även en av de artister som uppträdde på galan, Lady Gaga sjöng en rockig version av "Shallow" tillsammans med Mark Ronson, en av låtskrivarna bakom hiten och själv dubbel vinnare under kvällen. I ett av de mest bejublade framträdandena sjöng Miley Cyrus, Katy Perry och flera andra för – och tillsammans med – årets hederspristagare Dolly Parton.

 

Galan i Los Angeles leddes av r'n'b-stjärnan Alicia Keys, som inledde med att bjuda upp Michelle Obama, Lady Gaga, Jada Pinkett Smith och Jennifer Lopez på scen. De fem kvinnorna berättade om hur musiken förändrat dem som människor och stärkt dem som kvinnor.

– Musiken har alltid hjälpt mig att berätta min egen historia, sade Obama och fortsatte:

– Oavsett om vi gillar countrymusik eller rap eller rock så hjälper musiken oss att dela med oss av varandra, vår stolthet och sorg, hopp och glädje. Den hjälper oss att höra varandra och att bjuda in varandra i våra liv.

Hennes korta uppdykande på scenen förlängdes av flera minuters stående ovationer.

Fakta

Vinnare i urval

Grammygalan delar ut vinnare i 84 kategorier, från bästa låt till bästa improviserade jazz solo.

Årets skiva (priset går till artisten och producenterna och kan gälla antingen en singel eller ett album): Childish Gambino "This is America".

Årets album: Kacey Musgraves "Golden hour",

Årets låt: Ludwig Göransson, Donald Glover och Jeffery Lamar Williams för Childish Gambinos "This is America".

Årets musikvideo: Childish Gambinos "This is America".

Årets rap- och sångframträdande: Childish Gambino "This is America".

Årets rap-låt: Drake "God's plan".

Årets r'n'b-låt: Ella Mai "Boo'd up".

Årets producent, icke-klassisk musik: Pharrell Williams (för fem olika skivor)

Årets rocklåt: St Vincent "Masseduction".

Årets popframträdande, duo eller grupp: Lady Gaga och Bradley Cooper "Shallow".

Årets popframträdande, soloartist: Lady Gaga "Joanne (Where do you think you're goin?)".

Årets popalbum, vokalt: Ariana Grande "Sweetener".

Årets dans/electronicaalbum: Kustice "Woman worldwide".

Årets reggaealbum: Sting och Shaggy "44/876".

Årets talskiva: Jimmy Carter "Faith – a journey for all".

Årets musik från ett visuellt medium: Ludwig Göransson "Black Panther".

Årets låt från ett visuellt medium: Lady Gaga och Bradley Cooper "Shallow".

Årets nya artist: Dua Lipa.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.