U2 och rockens träigaste rötter

Nöje Artikeln publicerades
U2 är tillbaka med ”Songs of experience”.
Foto: Giorgio Onorati
U2 är tillbaka med ”Songs of experience”.

Tidningen Rolling Stone har redan placerat "Songs of experience" på plats 3 av årets 50 bästa album. Mojo hyllar det som U2:s "starkaste det här århundradet" och Q Magazine har utnämnt skivan till "en klassiker".

Excuse me, but I beg to differ. "Songs of experience" är en habil platta framförd av fyra musiker som på ålderns höst grävt sig tillbaka till rockens träigaste rötter. Där U2 tidigare åtminstone har försökt att förnya sig själva återstår här bara små, små fragment i form av mer eller mindre osannolika samarbeten med artister som Lady Gaga och Kendrick Lamar och producenter som Ryan Tedder, Steve Lillywhite och Danger Mouse.

Nya plattans styrka ligger i det politiska och humanitära engagemanget i texterna.
Foto: Vianney Le Caer
Nya plattans styrka ligger i det politiska och humanitära engagemanget i texterna.

Styrkan ligger i det politiska och humanitära engagemanget i texterna – "Songs of experience" är tydligt präglad av chocken över valresultatet i USA och likgiltigheten inför flyktingarnas öden. Men kraften i budskapet tränger inte igenom musikaliskt.

Möjligen kommer gräsligt bredbenta låtar som "American soul" och "The showman (little more better)" att funka på stora arenor inför tusentals trogna fans. I ett mer intimt format är anslaget så fyrkantigt gubbrockigt att man bara vill slita av sig hörlurarna.

Rock

U2

Titel: "Songs of experience"

Skivbolag: (Universal)