Unga män och deras datorer

Nöje Artikeln publicerades

– Det här är Jens. Vårt överhuvud. När han nickar gillande vet vi att låten är bra. Per-Ola Eriksson klappar Jens på huvudet. Jens säger inget. Det gör han aldrig. Jens är ett dockhuvud. Vi gör studiebesök hos Bremen Brotröster GmbH på Österäng.

Bremen är en tysk stad.Brotröster tyska för brödrost, GmbH den tyska termen för aktiebolag. Men i den här fabriken produceras musik – dansant och elektronisk. Två unga män – fabriksarbetarna Karlheinz Kaputt och Werner Windbeutel – med datorer håller på att erövra klubbscenen.
– Det är en konstig känsla, säger Adam Svanell (Kaputt). Ena dagen gör man musik helt för sin egen skull, nästa står det om oss i Svenska Dagbladet och Aftonbladet. Skivbolag hör av sig. Vi får väl göra en demo till.
Per-Ola Eriksson (Windbeutel) fyller i:
– Jag är inte överraskad. Vi åkte upp till Hultsfred med en show som skulle sticka ut. Då får man uppmärksamhet.

Hultsfred, ja.Dit åkte Bremen Brotröster GmbH för ett par veckor sedan. Rockpartys Rookiefestival samlade talang och etablerade akter från hela landet. Kristianstadsduon gjorde succé – som trio.
– Det var något som fattades tidigare, säger Per-Ola Eriksson. Vi behövde en bra röst och frågade Mariam om hon ville vara med.
Mariam Uchara kommer från Broby. En sångerska som bland annat figurerat med Groovy Impressions i Musik Direkt.
– Det blev ett rejält lyft, fortsätter Adam Svanell. Jag sjöng själv på en demo som vi spelade in tidigare, men det lät mest som en berusad deltagare i en karaoketävling.
– Om vår musik skall bli kommersiell, funderar Per-Ola Eriksson, måste Mariam vara med. Så enkelt är det.

På lördaggör Bremen Brotröster GmbH sin fjärde spelning. Platsen är Markan i Hässleholm, syntbandet Yvonne är kvällens huvudattraktion. Men Bremen Brotröster siktar på att vinna publiken igen.
– Med Mariam, förstås. Vi gör samma show som i Hultsfred. Bremen Brotröster GmbH featuring Mariam Uchara, säger Per-Ola Eriksson.
Och slänger datorer på varandra?
Adam Svanell ler lite snett och säger sedan:
– Vi slog sönder några prylar på vår första spelning. Det fanns ingen djupare mening med det. Men folk tyckte det var kul. Därför gjorde vi samma grej i Hultsfred.
Låter dyrt?
– Nä, det bara en massa gammalt skräp. Vi åker ut till soptippen innan vi sticker till Hässleholm på lördag, säger Per-Ola Eriksson.

Bandet kom tillav en slump för ungefär ett år sedan.
– Var med och arrangerade en privat fest och det saknades ett band. ”Olis” (Per-Ola) och jag, säger Adam Svanell, hade några låtar. Så varför inte?
Namnet?
– Inte så genomtänkt. Tyskland håller alltid, att skämta om alltså. ”Olis” ville tvunget ha med GmbH. Därefter var det bara att välja en stad och en produkt. Bremen och Brotröster.
Varför elektronisk musik?
– Enkelt, det mesta finns redan i datorn. Sedan gör vi egna samplingar med synt, saxofon, gitarr och bas.

Per-Ola Erikssonhar byggt musik med sin dator sedan han var elva år. Adam Svanell har hittat sitt uttryck efter en resa genom pop, rock och jazz.
– Har försökt spela all musik som jag själv gillar.
Är elektro mer ljud än låtar?
– Nä, nä, säger Per-Ola Eriksson. För oss är låtarna viktigast.

Bremen Brotröster GmbHjämförs ofta med australiska Avalanches som gör Motown-influerad dansmusik.
– Hedrande, tycker Per-Ola Eriksson. Jag antar att man omedvetet hämtar inspiration från olika håll. Avalanches tillhör våra favoriter.
Adam Svanell fortsätter:
– Men vi är inga typiska dj:s som lyssnar på varje P3 club-sändning. Vi köper inte alla nya tolvor. Vi har heller inte alltid samma smak, ”Olis” och jag.
Per-Ola Eriksson nämner Shirley Ellis:
– Soul när den är som bäst.
Adam Svanell lyfter fram Curtis Mayfield:
– Och så gillar jag Belle & Sebastian.
Eriksson:
– Nä, så kan du väl inte säga. I så fall drar jag till med Guns´n´Roses... De har gjort en riktigt bra platta.
Till slut enas de om Primal Screams förträfflighet.

Vi pratar om livemusik.
Hur låter Bremen Brotröster GmbH på scenen?
– Det är lite absurt, säger Adam Svanell. De flesta som sysslar med elektronisk musik gör inga spelningar, och de som faktiskt är ute står mest och vänder plattor. Så vill inte vi ha det. Live är kul, även om mycket av det vi gör blir playback. Slår man sönder lite prylar har man nästan en egen rock´n´roll-show.
Framtiden?
– Vi skall ut och resa till våren, på olika håll. Dålig timing, vi har bland annat tvin-gats tacka nej till en klubbspelning i Stockholm. Men, säger Adam Svanell, fördelen med att göra elektronisk musik är att vi inte behöver träffas för att repa ett par kvällar i veckan.
Nya leveranser från Bremen Brotröster GmbH är att vänta.

ANDERS MÅRTENSSON

Bremen Brotröster GmbH är:Karlheinz Kaputt och Werner Windbeutel alias Adam Svanell, 19 och Per-Ola Eriksson, 20. Ibland utökas bandet med sångerskan Mariam Uchara.
Spelar:Dansant elektronisk musik
Aktuella:Gjorde nyligen succé på Rookiefestivalen i Hultsfred och är på lördag förband till Yvonne på Markan i Hässleholm.
Adam lyssnar på:Curtis Mayfield, Avalanches, Belle & Sebastian, Primal Scream
Per-Ola Lyssnar på:Shirley Ellis, Avalanches, Primal Scream