Viktor är en mästerkock

Nöje Artikeln publicerades

Viktor Klemmedsson från Gärds Köpinge är "Sveriges yngsta mästerkock". Med knaperstekt ankbröst och björnbärssås, en kombination som en hänförd jurymedlem Markus Aujalay rakt av tänker sno till sin egen repertoar, blev den 13-årige Kristianstadskocken programmets första titelvinnare någonsin.

"Adrenalinet pumpar igenom hela kroppen. Nu jäklar ska jag gå in och vinna, känner jag. Det är nu eller aldrig, det är nu det gäller. Jag har klarat mig i alla andra omgångar, det betyder inte ett smack nu!"

Viktor Klemmedsson hade siktet rätt inställt när det väl var dags för final i "Sveriges yngsta mästerkock". Men så är Gärds Köpinge-killen även 2013 års distriktsmästare i luftgevärsskytte.

Fast nu var det kastruller, kalvfilé Oscar och en egenkomponerad trerättersmeny på futtiga två timmar som gällde.

Under premiäromgången av det populära tv-programmet, 800 000 tittar i snitt per avsnitt, har Viktor Klemmedsson fått epitet som "Kockarnas Zlatan" av självaste Leif Mannerström. De övriga jurymedlemmarna Tina Nordström och Marcus Aujalay kan bara instämma:

- Hur är det möjligt att en kille som Viktor, som är tolv år, kan laga mat som många restauranger inte klarar? Det är ju otroligt, sa den sistnämnda i onsdagens finalavsnitt.

"Sjukt ont"

Och därmed hade Viktor Klemmedsson tagit revansch på den försmädliga bearnaisesåsen som orsakade frustrerade tårar när den skar sig i semifinalen.

Men även finalen blev dramatisk för mästarkocken. Med ryggen till Viktor frågar Tina Nordström motståndaren Maja Ljung varför hon ser så orolig ut.

- Viktor. Du ska nog hjälpa honom lite.

Klemmedsson viftar febrilt med handen och har svårt att hålla tårarna borta. För första gången, och det i sin största kamp någonsin, har minikocken bränt sig under en matlagning.

- Jag känner mig lite handikappad för jag har sjukt ont i tummen och jag vet inte vad jag ska göra. Jag får anpassa mig och bara använda högra tummen, konstaterar han när chocken har lagt sig.

Personlig trerättersmeny

Olyckan hindrade inte Viktor Klemmedsson att leverera en trerättersmeny som skulle spegla kockens personlighet, och fick jurymedlemmarna att smälta.

- Jag ska ta i från tårna när jag ska göra den här rätten. Det här kommer att kräva att jag ger 110 procent, att jag gör mitt bästa, att jag bara smaka, smakar, smaka, sa Viktor och skred till verket.

- Jag bor på landet och jag gillar att laga mat från landet, förklarade han sin meny och rodde ihop en rödbetscarpaccio med balsamico glace till förrätt, knaperstekt ankbröst med rösti, björnbärsås och kokta haricoverts ("Såsen smakar ingenting. Såsen får inte skita sig, det är det som balanserar hela min ankrätt!") samt en vit chokladkräm med sockerrörda bär smaksatt med lime till efterrätt ("Nu ska den in i kylen och det är jätteviktigt, för annars kommer den att bli soppig, geggig och vara oaptitlig").

Och med det var saken biff.

Lovorden haglade

- Ja, vad ska man börja? Tekniskt sett så är det perfekt utfört. Du har stekt en anka som den ska stekas. Röstin till – jätte, jättegod. Såsen, björnbären – pricken över i, helt otroligt. Jag måste säga att jag har aldrig ätit den här kombinationen tidigare, men den här kombinationen – jag kommer att ta den med mig för det här var så jäkla gott, Viktor, sa Marcus Aujalay.

- När man äter detta så glömmer man lite att det är du som har lagat maten, som är tolv år gammal, sa Tina Nordström.

- Jag ska berätta en sak för dig min käre vän, att det här är ett praktverk. Och det är du med, konstaterade Leif Mannerström.

Finalmotståndaren Maja, Ljung, 13 år från Örgryte förlorade med två poäng men kunde bara hålla med:

- Jag tycker att han var riktigt grym i dag. Han är en värdig vinnare.

Sveriges yngsta mästerkock 2014, Viktor Klemmedsson själv, har förutom äran och titeln kammat hem en resa till Paris med hela familjen, där både Disneyland och en privatlektion på anrik kockskola väntar.

- Man fattar inte riktigt att det är så stort egentligen, konstaterade Viktor.

Fotnot:Läs vår vinnarintervju med Sveriges yngsta mästerkock – Viktor Klemmedsson – hemma i Gärds Köpinge, i torsdagens pappers- eller e-tidning.