Visfest på hemmaplan

Nöje Artikeln publicerades

För fjärde året i rad vankas visfestival nere på torget och vid hamnen i Åhus. Dan för dan är arrangörerna lugna som filbunkar.

Hur de nu skulle kunna vara något annat.

Med ett artistuppbåd med några av landets främsta liveartister, en personlig favorit, en form på festivalen som efter tre års finjustering har hittat hem, och en filosofi som kommer från hjärtat, så är det där lugnet förmodligen motiverat.

Att de 300 VIP-biljetterna dessutom är slutsålda sedan länge, till en gratisfestival, är ett kvitto på att publiken verkar gilla vad den får.

  – Det känns lugnt och tryggt i år, det har det gjort ett tag faktiskt. Men sedan är det ju alltid lite strul och stök när det väl gäller, men det hör bara till, säger Andreas Axelsson.

  Tillsammans med musikern Janne Bark ligger han bakom den ideella föreningen Evenemang i Åhus som sedan fyra år tillbaka lockar några av landets främsta vis- och liveartister till byn en gång om året.

  Men vi tar det från början.Ur årets digra artistuppbåd:

  Louise Hoffsten.Bluesdrottningen som katten bland hermelinerna blev en storfavorit i årets Melodifestival med radioplågan ”Only dead fish follow the stream”.

  – Louise skulle egentligen ha spelat förra året men fick förhinder då. Så vi bokade henne redan i augusti, långt innan Melodifestivalen var aktuellt, konstaterar Andreas.

  Cookies N Beans.Ultracharmiga och spelskickliga rootstrion med Bromöllamusikern Charlotte Centervall, vida omtalade för sina starka liveframträdanden.

  – De är fantastiska live, och var också med i Melodifestivalen. Det visste vi inte heller när vi bokade dem.

  Ola Magnell.En av 70-talets stora visartister och låttextförfattare.

  – En personlig favorit! En av våra främsta textförfattare och enormt underskattad. Han är en av dem som inte alls fått den uppmärksamhet som han förtjänar. När Ola Magnell går på scenen brukar det bli helt tyst. Det blir en sådan total fokus på honom när han sätter igång. Han har ”Det”. Det är magiskt.

  CajsaStina Åkerström.Som återvänder till ”scene of the crime”, som den första visfestivalens stora dragplåster 2010.

  – Hon är så otroligt bra på det hon gör, grym! Så är det bara. Hon skulle nästan kunna ha en stående plats på festivalen varje år – jag tror att hon har det i Västervik faktiskt. Vi lyssnar mycket på vad vår publik önskar via Facebook och som svar på nyhetsbrev, och det var många som missade henne första året.

  Andreas Axelssonhar fått ovanligt många positiva reaktioner på årets startfält, men själv rycker han på axlarna. Kanske en arbetsskada, som artistförmedlare jobbar han med artisterna året runt, men han försäkrar att han inte lider av hemmablindhet.

  Det är nu vi kommer till filosofin.

  – Jag och Janne Bark är egentligen inte så intresserade av vilka artistnamn vi kommer med. Vi tycker att vi har haft ett starkt startfält varje år.

  – I våra hjärtan har det hela tiden handlat om att skapa ett trevligt och opretentiöst evenemang, men alltid med hög kvalité på artisterna, oavsett vilka det blir. Vårt mål är att folk ska komma för att det är visfestivalen, kort och gott.

  Åhus Visfestival är något som de båda gör på sin fritid. Ett sidoprojekt. ”Vår bäbis vi sköter och tar hand om”. Något de gör på hemmaplan, med det stora kontaktnät av artister som genom deras arbeten till vardags har blivit personliga vänner genom åren.

  – Ett sådant här projekt går egentligen inte att genomföra med vår budget. Utan det är tack vare våra personliga relationer med artisterna. Flera kommer inte hit för plånbokens skull, de kommer för att det är Janne och jag och för att de gillar vår tanke, det ska jag inte sticka under stolen med, säger Andreas Axelsson.

  Och så har man sakta men säkert känt sig fram och slutligen hittat formen.

  Totalt blir det tre scener i år, med start på valda uteställen nere i hamnen på fredagskvällen, och fortsättning på Åhustorget på lördagen.

  De 300 sittplatserna framför scenen som är vikta för de med VIP-biljetter är ett sätt att möta kravet på inkomster för att kunna söka kommunalt bidrag, trots att man vill vara en gratisfestival.

  – I år får man förutom bästa sittplatserna även programblad och vara med i vårt festivallotteri med riktigt exklusiva priser från våra samarbetspartners, förutom signerade skivor och affischer. Nästa år är tanken att det ska ingå förtäring och dryck också.

  Arrangörerna harnästintill benhårt hållit på ursprungsidén att artisterna ska köra utan full sättning. Louise Hoffsten ville ta med hela bandet, men fick order om bantning.

  – Vi vill att det ska vara direktkommunikation mellan artisten och publiken. Att man ska komma väldigt nära varandra. Inget band som distraherar. Det ger utrymme för mer historieberättande mellan låtarna, skapar mer av en vardagsrumskänsla helt enkelt, förklarar Andreas Axelsson.

  Arrangörerna vill också att visfestivalen ska vara ett forum för all den fina talang som finns här nere i Skåne. Calle Kristiansson har precis släppt ett nytt album som lämpar sig utmärkt för festivalen, Ystads Anna Hertzman är något av ett fenomen i skåne med nakna personliga texter och stor karisma på scenen.

  Lägg till Nilla Nielsen, nya projektet Kilimanjaro och singer/songwritern Amanda Johansson och startfältet har uppfyllt målsättningen med råge.

  Klart man får lov att känna av lugnet. Dan före stormen.

  Imorgon drar den fjärde upplagan av Åhus Visfestival i gång.