Wizex firar fyrtio år med jubileumsskiva

Nöje Artikeln publicerades

Igår släppte Wizex sitt jubileumsalbum, ”Fyrtio år i folkparkens tjänst”. Det lokala dansbandet som har varit en grogrund för några av våra mest folkkära artister har spelat in nya och fräscha arrangemang av sina gamla klassiker.

Bland gitarrer och trumset står en låda fylld med jubileumsalbum. Hemma hos Eric Iversen i Bromölla sitter fyra av de sex medlemmarna i Wizex. I replokalen och även studion är de i full färd med att öppna den purfärska skivan som ska fira och sammanfatta Wizex 40-åriga tjänst i dansbandsgenren.

– Det är alltid speciellt och nervöst när ett album ska släppas, säger Eric Iversen, medlem sedan 1989 och kapellmästare sedan 1997.

1973 var året då det moderna Wizex drog igång på riktigt. Kikki Danielsson och Tommy Stjernfeldt delade på sången. Debutalbumet släpptes redan året därpå, 1974, i en tid då dansband var det allra hetaste. 1977 kom det stora genombrottet med albumet ”Som en sång” och 1978 var karriären i full fart när bandet deltog i Melodifestivalen och kom på andra plats med låten ”Miss Decibel”.

Under 1970-talet, 80-talet och 90-talet sålde Wizex 2,5 miljoner skivor.

I dag är det de sexmedlemmarna Anna Sköld, Thomas Lindberg, Tommy Karlsson, Dan Andersson, Allan Dittrich och Eric Iversen som ser till att Wizex stil och sound lever vidare. 40 år innebär onekligen många höjdpunkter och dagens medlemmar har egna favoriter.

– Jag minns bland annat sommaren efter att Charlotte Perrelli, som då var med i Wizex, gick och vann Melodifestivalen och Eurovision med ”Tusen och en natt”. Det var en skjuts framåt för hela bandet, säger Eric Iversen.

Anna Sköld från Osby började 2006 och delar sånguppdraget med Thomas Lindberg i dag.

– 2011 var en höjdpunkt för mig, säger hon.

Inte så konstigt. De hade året innan deltagit i poulära tv-programmet ”Dansbandskampen” där bland annat deras version av ”Alla vill till himmelen” blev en succé. Det var även det året då både Eric, Anna och Thomas blev nominerade till varsin Guldklave, där Eric slutligen tog hem priset som ”årets musiker”.

– Jag tror att vi lyckades sätta Wizex på kartan igen genom ”Dansbandskampen”, säger Thomas Lindberg som varit med sedan 2009.

Under fyra decennierhar Wizex likt få andra dansband visat sig vara en grogrund för några av våra namnkunniga sångerskor och folkkära soloartister. Som Kikki Danielson, Lena Pålsson, Danne Stråhed och Charlotte Perrelli ...

– Det är såklart tråkigt när en bandmedlem slutar. Men när vi får in nya röster så är det som en nystart och en kick för hela bandet, säger Eric Iversen.

Bandet ser det inte som något negativt när en person måste lämna gruppen för att gå vidare i sin egen karriär.

– Det är ju bara roligt att de har börjat hos oss, säger Tommy Karlsson, som var med i Wizex redan 1973.

Tiderna förändras och i dag mäter man musikkonsumtion på ett annat sätt än vad det gjorde på 70- och 80-talen, från att mäta försäljning av LP-skivor till att följa antalet klick för en låt på Youtube. Därför tycker samtliga i bandet att det är svårt att jämföra Wizex karriär med 1973 och den 2013.

– Men Wizex som dansband är sig likt som för 40 år sedan, menar Eric Iversen.

Det har genom åren varit samma uppställning – med sex medlemmar, en tjej och en kille på sång.

– Vi kör fortfarande på samma koncept som då. Dansmusik på vårt sätt, säger Tommy Karlsson.

Vilken skulle ni säga är den största låten?

– ”Mjölnarens Iréne”, säger Tommy Karlsson.

Eric Iversen hoppas dock på att den nya skivan med de nya låtversionerna kommer få upp publikens ögon för andra sånger.

Vilken är den äldsta låten som fortfarande alltid spelas?

– Det är nog ”Miss Decibel” från Melodifestivalen 1978. Eller ”Tio mil kvar till Korpilombolo” som i original är inspelad av Agnetha Fältskog – en låt från början av Wizex karriär, säger Eric Iversen.

Processen kring albumet,att lyckas ringa in en 40 år lång karriär för ett populärt dansband på en och samma skiva har varit en utmaning. Efter dialog med skivbolaget och efter en undersökning bland fansen med förslag på ett 150-tal låtar var det bara att börja gallra. Det slutade med 18 stycken på jubileumsskivan.

– Vi enades om vilka låtar som skulle vara med och sedan började jag arrangera dem på nytt, säger Eric Iversen.

Sommaren har varit intensiv för Wizex. De olika bandmedlemmarna har i olika omgångar träffats hemma hos Eric för att spela in. Dessutom bjöd sommaren på många spelningar runt om i Sverige och Norden.

Hur känns det nu att släppa ett jubileumsalbum?

– Det är väl lite extra nervöst just för att vi har valt att spela in nya versioner av låtarna. Det är många som kan våra låtar och vet hur de brukar låta, det är dessutom många av våra lyssnares favoritlåtar som nu kommer i en ny tappning, säger Eric Iversen.

– Det känns lite läskigt, säger Anna Sköld.