Zlatan och punkigt Malmötrubbel

Nöje Artikeln publicerades

Den fysiska skivan – har den en framtid? ”Absolut”, när Jörgen Nilsson på Kompakt Disk i Kristianstad får svara. Och Nilsson tänker fira skivaffärens dag med volymstarkt Malmötrubbel.

Bäddat för Trubbel är bandet som plockar upp tråden från sent 1970-tal, när Malmö tog täten i rock’n’roll-Sverige med Problem och Wilmer X.

Det slamrar på rätt bra. Hur klarar butiken detta, en lördagsförmiddag?

– Inga problem, vi ställer upp på allt. Det blir lite mindre elektriskt bara. Men allvarligt talat: När ett band som Bäddat för Trubbel vill spela går det bara inte att tacka nej, säger Jörgen Nilsson.

  Record Store Day är en stor sak i Amerika. Har manifestationen fått samma genomslag i Sverige?

  – Visst, det brukar vara kö utanför butikerna i Stockholm och Malmö. Det är ändå ganska stora band som ställer upp och spelar.

  Det har i flera år talats om en vikande marknad för försäljningen av den fysiska skivan. Hur mår din bransch, egentligen?

  – Det känns ganska stabilt, faktiskt. Men det är också så att försäljningen har stabiliserats på en lite lägre nivå, jämfört med för några år sedan.

  Som traditionen bjuder firas Record Store Day med ett antal exklusiva releaser. Några av årets titlar är nytt från Pixies (efter ett uppehåll på 23 år), Laleh och Stina Nordenstam på vinyl. Plus att Soundtracks Of Our Lives-favoriten Ebbott Lundberg ser till att hans aktuella platta blir tillgänglig i kassettbandsformat.

  Oväntad avsändare

  Storsäljaren, om man får tro Jörgen Nilsson, har dock en annan – oväntad –  avsändare:

  – Zlatan, så klart!

  Fotbollsikonens Max Martin-arrangerade version av nationalsången släpps som sjutummare lagom till Record Store Day.

  – Den pressas i 1000 exemplar, och de flesta kommer säkert att hamna på ebay. Men, säger Jörgen Nilsson, jag räknar med att få 25 ex till butiken.

  Bäddat för Trubbel spelar hos Kompakt Disk på lördag, klockan 10.30.