Annons

Äldre hittades i sin avföring på boende

Vård • Publicerad 23 april 2019
Efter flera incidenter på ett äldreboende anmäler Tranås kommun sin egen verksamhet enligt Lex Sarah och Lex Maria. Arkivbild.
Efter flera incidenter på ett äldreboende anmäler Tranås kommun sin egen verksamhet enligt Lex Sarah och Lex Maria. Arkivbild.Foto: Bertil Persson/Helsingborgbild/TT

Tranås kommun anmäler sin egen verksamhet enligt både Lex Sarah och Lex Maria efter en rad händelser på ett särskilt boende för äldre, rapporterar .

I ett fall har en person hittats i sin egen avföring i sängen med intorkat bajs både på sina ben och på lakanet. En annan person kräktes flera gånger utan att få hjälp, trots att personen tryckt på larmet.

Annons

Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg har larmen vid flera tillfällen inte aktiverats av personalen.

För att händelserna inte ska upprepas vill kommunen se en tydligare dialog mellan ledning och medarbetare om att avvikelser ska anmälas. En ytterligare åtgärd är checklistor.

– Det är alltid en hjälp när man ska komma in i nya rutiner, så man inte glömmer någonting. Det är personalen själv som kommit på och utarbetat detta, säger Elisabeth Englund, kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, till Smålands-Tidningen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons