Annons

Atalanta vidare: "En seger för hela staden"

Det var en stor skräll när Atalanta i våras kvalade in till Champions League för första gången i klubbens historia. Väl där gör italienarna knappast bort sig.
Efter 3–0 borta mot Sjachtar Donetsk är laget klart för åttondelsfinal.
Fotboll • Publicerad 11 december 2019
Atalantas spelare firar efter segern mot Sjachtar Donetsk.
Atalantas spelare firar efter segern mot Sjachtar Donetsk.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ja, nog kan Bergamoborna känna sig stolta över sitt lag efter onsdagens 3–0 borta mot ukrainska Sjachtar Donetsk. Genom segern, samtidigt som Dinamo Zagreb förlorade hemma mot redan klara gruppettan Manchester City med 1–4, är Atalanta vidare till åttondelsfinal i Champions League.

– Jag vågade inte tro på det förrän efter det tredje målet. Vi har gjort fantastiskt bra ifrån oss och vi är glada, också för den italienska fotbollen i stort, säger Atalantas tränare Gian Piero Gasperini till Sky Italia.

Annons

– Den här segern är till Bergamo från spelarna.

Mål efter videogranskning

Matchen innehöll en hel del dramatik innan avancemanget var klart, inte minst vid det viktiga ledningsmålet.

Belgaren Timothy Castagne kastades från glädje till besvikelse och tillbaka till glädje på några minuter. Men när domaren väl hade videogranskat situationen – frågan var om framspelaren Alejandro Gómez var offside eller inte – pekade han på mittpunkten och konstaterade: Castagnes mål ska godkännas. 1–0 till Atalanta.

Målet kom i den 66:e minuten, och när Sjacthar Donetsk därefter fick en spelare utvisad och Mario Pasalic sedan styrde in 2–0 i den 80:e minuten, kändes det hela avgjort. Robin Gosenss 3–0 på tilläggstid var bara en formalitet när Atalantas fortsatta Europaspel var säkrat sedan länge.

Tung start

Att Atalanta har tagit sig till åttondelsfinal – slutspelet lottas på måndag – är extra imponerande då laget inledde gruppspelet med tre raka förluster.

– Det finns inga ord för att beskriva den unika känsla som jag upplever just nu, säger Atalantas lagkapten Alejandro Gómez.

– Det här är kommer för alltid att vara inskrivet i sportens och i vår klubbs historia. Och jag tror också att det kommer att etsa sig fast i minnet hos alla som befann sig på arenan i kväll.

I grupp D gjorde ett pressat Atlético Madrid jobbet genom att hemmaslå Lokomotiv Moskva med 2–0. Det enda hotet till avancemang, tyska Bayer Leverkusen, förlorade samtidigt hemma mot Juventus med 0–2 och får som grupptrea i stället fokusera på spel i Europa Leagues 16-delsfinal.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons