Annons

Åtta gripna för "komplott" i Egypten

Egypten • Publicerad 26 juni 2019
Flera har gripits i Egypten. Arkivbild.
Flera har gripits i Egypten. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Åtta personer har frihetsberövats av egyptiska myndigheter. De anklagas för att vara anhängare till rörelsen Muslimska brödraskapet och för att ha varit delaktiga i en komplott för att störta staten, uppger en källa inom rättsväsendet.

Bland de gripna finns affärsmän, journalister och politiska företrädare. Amnesty International anser att gripandena är politiskt motiverade.

Annons

– Tillslaget gör myndigheternas vision för det politiska livet i Egypten tydlig: ett utomhusfängelse utan opposition, kritiker eller oberoende rapportering, säger Magdalena Mughrabi, Amnestys forskningschef i Mellanöstern.

De åtta greps efter att inrikesdepartementet meddelat att polisen gjort tillslag mot 19 företag i Kairo, Alexandria och Ismaila. Tillslagen gjordes enligt ett uttalande från departementet med anledning av att företagen finansierat en komplott som skulle försöka genomföra "våldsamma gärningar och oroligheter mot staten".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons