Annons
Sölvesborg

Avvaktande start när SD tog över i stadshuset

Nyss hemkommen efter drygt två veckors semester i Thailand intog Louise Erixon (SD) på onsdagsmorgonen stadshuset i Sölvesborg i sin roll som kommunstyrelsens nye ordförande. Men starten gick så där, utan egen nyckel fick hon snällt vänta utanför i avvaktan på att bli insläppt.
Sölvesborg • Publicerad 2 januari 2019

Fast det nya kommunalrådet behövde inte vänta så länge ute i den lite småkalla morgonen på årets andra dag innan hon med hjälp av en kommunanställd blev insläppt i stadshusvärmen.

Pappershögarnas tid är förbi när Louise Erixon (SD) nu tar över som kommunalråd i Sölvesborg. Datorn är hennes främsta arbetsredskap.
Pappershögarnas tid är förbi när Louise Erixon (SD) nu tar över som kommunalråd i Sölvesborg. Datorn är hennes främsta arbetsredskap.Foto: LENA EHRING

– Jag var på plats lite tidigare än vad jag hade planerat. För jag visste ju att stadshuset öppnar klockan 08, berättar Louise Erixon.

Annons

– Min tanke var att gå till jobbet första dagen. Men nu blev det bilen ändå. Och då var jag framme några minuter innan åtta.

Så hennes absolut första uppgift som kommunalråd blev att skaffa sig en egen nyckel, en så kallad tagg, till sin nya arbetsplats.

Hur var semestern i Thailand?

– Den var mycket bra och värdefull. Det var välbehövlig tid med familjen, betonar Louise Erixon.

– Fast det var mycket mejlande också. Jag har följt den politiska utvecklingen.

Nu har Louise Erixon sagt upp sin tjänst som politisk sekreterare i landstinget för att enbart koncentrera sig på kommunalrådsposten.

För att starten ska gå smidigt som möjligt är sambon och partiledaren Jimmie Åkesson hemma den här veckan för att ta hand om sonen Nils.

Vad sa Jimmie när du gick i morse?

– Haha, han fotograferade mig och så önskade vi varandra puss och kram.

Inga råd på vägen?

Annons

– Nej, det kan jag inte påstå.

Som landets första SD-politiker som kommunstyrelseordförande är Louise Erixon mycket väl medveten om att hon har ögonen på sig och att många följer utvecklingen i Sölvesborg.

Hon påpekar att väldigt många har fått för sig att det är SD på riksnivå som drar i trådarna och bestämmer hur det ska fungera på lokalplanet i Sölvesborg.

Är det inte så då?

– Nej, det här sköter vi själva. Jag vill hävda att det varit väldigt lite kontakter med vår riksorganisationen inför det här markövertagandet.

– Jag känner att vi i Sölvesborg har fria händer och att förtroendet för oss är stort.

Louise Erixon pekar också på det faktum att ingen i Sverigedemokraterna bestämt kan säga hur en kommun ska skötas eftersom ingen SD-politiker tidigare har befunnit sig i hennes maktsituation.

Dessutom är det ju så att Jimmie Åkesson redan 1998, alltså för 20 år sedan, tog plats i kommunfullmäktige i Sölvesborg. Där har partiet suttit sedan dess.

– Det betyder att vi kan Sölvesborg rätt väl, säger Louise Erixon.

Men hur känner du dig?

Annons

– Jag är oerhört redo.

– Det är mycket känslor så här första dagen. Det är så påtagligt. Men det känns skönt att ha intagit stadshuset.

Sölvesborgs nya politiska kärntrupp, SD-duon Robert Lindén (t v) och Louise Erixon tillsammans med M-duon Niklas Joelsson och Emilie Pilthammar.
Sölvesborgs nya politiska kärntrupp, SD-duon Robert Lindén (t v) och Louise Erixon tillsammans med M-duon Niklas Joelsson och Emilie Pilthammar.Foto: LENA EHRING

Förutom SD består Samstyret i Sölvesborg av M, KD och Sol-partiet. Kvartettens främsta politiker, troligen knappt tio stycken, kommer att utgöra en beredningsgrupp som tar och bestämmer vilka ärenden som ska upp på kommunstyrelsens bord.

Första sammanträdet med kommunstyrelsen sker i slutet av januari. Redan då räknar Louise Erixon med att Samstyrets politik ska märkas rent praktiskt.

Kan du ge ett smakprov?

– Nej, det är för tidigt att göra det. Vi har ännu inte bestämt vilka ärenden som ska behandlas på första mötet.

– Men vi har ju lämnat en lista med 47 utredningsuppdrag. Något som är kopplat till dessa dyker möjligen upp.

Hur har ni tagits emot av tjänstemännen i stadshuset?

– Det har varit helt otroligt. De har ställt upp och varit tillgängliga alltid, även utanför arbetstid.

När tror du dig vara varm i kläderna?

Annons

– Jag måste få växa in i rollen.

– Men om ett och ett halvt år räknar jag med att ha ett bra grepp över kommunen.

Louise Erixon berättar också att hon ska ha någon form av samarbete med SD-politikerna Eric Berntsson i Bromölla och Cecilia Bladh in Zito i Hörby. I sina roller som kommunstyrelsens ordförande på respektive ort kommer de att ha viktig erfarenhet att utbyta.

Lars OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons