Annons

Bangladesh anklagas för tortyr

Bangladesh • Publicerad 29 juli 2019
Polisen i Bangladesh anklagas för att använda tortyr mot meningsmotståndare. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle och poliserna som syns på bilden har inget med artikeln att göra.
Polisen i Bangladesh anklagas för att använda tortyr mot meningsmotståndare. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle och poliserna som syns på bilden har inget med artikeln att göra.Foto: Anupam Nath/AP/TT

Polisen i Bangladesh använder sig av systematisk tortyr för att tysta meningsmotståndare, enligt Genèvebaserade Världsorganisationen mot tortyr (OMCT).

Organisationen har publicerat en rapport vars innehåll grundar sig på 300 fall mellan 2009 och 2017, där personer säger sig ha utsatts för tortyr. Även personer inom rättsväsendet har intervjuats.

Annons

Enligt rapporten handlar det om extremt våld – utsatta ska bland annat ha fått sina ben brutna, blivit skjutna i ben och knän, blivit våldtagna och fått hål borrade i armar och ben.

Under de senaste åren har antalet utomrättsliga avrättningar och misstänkta fall av tortyr ökat, men myndigheterna har misslyckats med att utreda fallen, enligt organisationen.

Myndigheterna i Bangladesh kallar rapporten för grundlös.

– Vi kan säga med eftertryck att det inte finns ett enda fall av försvinnande eller utomrättslig avrättning som den här regeringen har kännedom om, säger den ansvarige ministern Asaduzzaman Khan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons