Annons
Nyheter

Bensinprishöjning i sikte efter drönarattack

Oljepriset stiger brant efter drönarattacken mot oljeproduktionsanläggningen i Saudiarabien, men hur går det med bensinen som du häller i din egen tank?
Redan på måndagsförmiddagen hade bolagen höjt bensinpriset med 15 öre.
Ekonomi (TT-NTB-Reuters) • Publicerad 16 september 2019
Foto: Andreas Hillergren

Oljemarknaden slog igen under helgen, berättar Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Nordea. Men under natten mot måndagen öppnade den igen, och då kunde effekterna av den omfattande attacken i Saudiarabien avläsas.

I London ökade priset på ett fat Nordsjöolja (Brent) kraftigt när handeln inleddes midnatt svensk tid. På måndagsmorgonen var priset 65,50.

Annons

-Oljepriset steg direkt efter midnatt, men sedan lugnade det ned sig lite. Nu på morgonen hade priset stigit med en 10 procent, säger Christian Kopfer till TT.

Oron för konflikt ökar

Prisökningen beror på framför allt två saker, förklarar han.

-Dels är det oklart hur lång tid det tar för Saudiarabien att reparera anläggningen. Dels är det oron för geopolitiska konflikter som stiger.

Än så länge har Saudiarabien inte sagt något om hur lång tid reparationerna kan ta. Ett dåligt tecken, tycker Christian Kopfer, för om det fanns goda nyheter att lämna så skulle sannolikt Saudiarabien vilja sprida dem så fort som möjligt. Det statligt kontrollerade oljebolaget i Saudiarabien, Saudi Aramco, står inför en börsintroduktion, och då är sannolikt viljan att kommunicera goda nyheter särskilt stark, tror han.

Tystnad dåligt tecken

Under söndagskvällen, lokal tid, meddelade Donald Trump att USA släpper råolja från sina strategiska oljereserver. Det skriver han på Twitter.

Mängden olja som släpps ska vara "tillräcklig för att tillmötesgå marknaden", skriver Trump. Landets energidepartement hade tidigare under söndagen flaggat för beslutet.

Fast om USA:s åtgärder hjälper beror förstås på hur lång tid avbrottet varar i Saudiarabien, förklarar Christian Kopfer.

Fördröjning

Frågan är hur våra bensinpriser påverkas.

-En stor del av bensinpriset i Sverige är skatt, bara sex, sju kronor är råoljepriser. Om råoljan går upp 10 procent så blir ökningen av bensinpriset inte lika stor.

Christian Kopfer förklarar att det brukar vara en eftersläpning på bensinpriserna ut mot kunderna. Men redan på måndagsförmiddagen hade flera bensinbolag höjt priserna med 15 öre litern. Fast hur priset påverkas i längden beror på hur varaktigt avbrottet i Saudiarabien blir, förklarar han.

Oljeanläggningarna i Abqaiq och Khurais sattes i kraftig brand och rökmoln täckte ökenhimlen.
Oljeanläggningarna i Abqaiq och Khurais sattes i kraftig brand och rökmoln täckte ökenhimlen.Foto: Al-Arabiya/AP/TT
Bakgrund

5,7 miljoner fat mindre

TT

Bakgrunden är lördagens attack mot saudiska oljeanläggningar, som har orsakat stora störningar i Saudiarabiens oljeproduktion och som redan har lett till kraftigt höjda råoljepriser.

Saudi Aramco, världens största oljeproducent, uppger att produktionen av omkring 5,7 miljoner fat råolja, ungefär 50 procent av landets totala produktion, påverkades av attacken,

Aramco har inte uppgett någon tidsram för när produktionen återgår till normal hastighet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons