Nyheter

C säger nej till Stefan Löfven

Politik Artikeln publicerades
Stefan Löfven avrapporterar processen i regeringsförhandlingarna i dag. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Stefan Löfven avrapporterar processen i regeringsförhandlingarna i dag. Arkivbild.

Centerpartiet kommer att rösta nej till S-ledaren Stefan Löfven i den kommande statsministeromröstningen.

– Tyvärr måste jag konstatera att resultaten inte håller för ett samarbete, säger C-ledaren Annie Lööf.

– Vi valde att ge Socialdemokraterna en sista chans. Under de sista fem dygnen har vi arbetat dag och natt för att ett sådant samarbete ska komma till stånd, säger Lööf på en pressträff.

Lööf räknar upp de olika reformkrav C ställt på S, bland annat en grön skatteväxling och reformer av bostadsmarknaden och arbetsrätten.

– Vi har nått framsteg i en del sakpolitiska frågor, men det kvarstår alltför stora skillnader för att C ska medverka till att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, säger hon.

Enligt Lööf är Socialdemokraternas löften "vaga och oprecisa". S har enligt henne, velat begrava många Centerkrav i utredningar eller skjuta frågorna på framtiden.

Hon hävdar att S inte alls velat gå C till mötes när det gäller arbetsrätt och inträdesjobb.

Lööf beklagar att S inte har tagit möjligheten till ett brett blocköverskridande samarbete.

I dag ska också S-ledaren Stefan Löfven rapportera hur hans regeringsförhandlingar går till talmannen Andreas Norlén. Därefter väntas talmannen kommentera nästa steg i regeringsbildningen – statsministeromröstningen om Löfven. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.