Annons

Besviken Duplantis tvåa i stavhoppet i Zürich

Armand Duplantis hade ledningen fram till tävlingens absolut sista hopp
Då klarade amerikanen Sam Kendricks 5,93 meter, petade ned svensken till en andraplats och vann därmed stavhoppet i Diamond League-tävlingen i Zürich.
Friidrott • Publicerad 29 augusti 2019
5,83 räckte till en andraplats för Armand Duplantis i stavhoppet i Zürich, Schweiz. Arkivbild.
5,83 räckte till en andraplats för Armand Duplantis i stavhoppet i Zürich, Schweiz. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Trots att hela världseliten i stavhopp var på plats på Diamond League-galan i Zürich blev det inga svindlande höjder i den schweiziska staden.

Åtminstone sett till de resultat som Armand Duplantis, Sam Kendricks, Piotr Lisek och Co skämt bort friidrottspubliken med under årets säsong.

Annons

Ovan nämnda har alla hoppat över sex meter i år och den förstnämnde slog så sent som i helgen till med karriärens näst högsta notering (6,00) när han satte nytt Finnkampsrekord på Stockholms stadion.

Men på Letzigrundstadion i Zürich fick svenskamerikanen se sig besegrad – trots att han länge var ensam ledare i ett starkt startfält. Duplantis var felfri över 5,58, 5,73 och 5, 83 innan han slutligen rev ut sig på 5,93.

"Gör mig mer hungrig"

Den sista höjden klarade däremot amerikanen Sam Kendricks i sitt tredje och sista försök – ett hopp som innebar seger och att han petade ned Duplantis till andraplatsen.

– "Mondo" Duplantis var den som förde tävlingen dit där den till slut hamnade. 5,93 är en otroligt hög höjd och en utmaning för alla. Fyra av oss gick för det och jag var den enda som klarade det men det krävdes allt vad jag hade för att lyckas, säger en nöjd Kendricks till TV4.

Lika munter var inte Duplantis.

– Jag är väldigt besviken på mig själv. På förhand hade jag varit nöjd med en andraplats, men jag trodde inte att det skulle göra så här ont, säger han – nu med än ännu större iver att uträtta något storartat i Qatars huvudstad där VM avgörs i månadsskiftet september/oktober.

– Det här gör mig bara mer hungrig och mer motiverad inför Doha.

Två svenska sjundeplatser

Duplantis var dock inte den enda VM-klara blågula representanten i kvällens Diamond League-gala.

Fanny Roos var också i farten och stod för en fin insats i damernas kulstötning. Tävlingens sjätte och sista stöt mätte 18,74 meter för svenskan, en notering som blev hennes bästa för kvällen (14 centimeter från hennes personbästa) och räckte till en sjundeplats.

Även Thobias Nilsson Montler fanns på plats men fick det inte riktigt att flyga i längdhoppsgropen. 23-åringens bästa resultat kom i det tredje hoppet som var 7,80 meter långt, något som även det räckte till en sjundeplats.

Vann gjorde kubanen Juan Miguel Echevarría som satte nytt världsårsbästa när han redan i sitt första hopp flög 8,65 meter.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons