Annons
Nyheter

Bitcoin-kuppens huvudman smet till Sverige

Huvudpersonen i "bitcoin-kuppen" – en av Islands största stöldhärvor – har flytt till Sverige, säger isländsk polis till webbplatsen Visir.
Brott • Publicerad 18 april 2018
En datorcentral för "brytning" av digital valuta i Keflavik, Island. Ön är populär för sådana anläggningar - och verksamheten lockar även brottslingar.
En datorcentral för "brytning" av digital valuta i Keflavik, Island. Ön är populär för sådana anläggningar - och verksamheten lockar även brottslingar.Foto: Egill Bjarnason

Mannen greps tillsammans med ett tiotal andra tidigare i år, och hölls på en öppen anstalt ett tiotal mil från den internationella flygplatsen Keflavik. Därifrån avvek han och lyckades under falsk identitet ta en flight till Arlanda – samma plan som statsminister Katrín Jakobsdóttir tog för att delta i tisdagens nordiska toppmöte med Indien i Stockholm, rapporterar isländska medier.

Svensk polis är informerad, men har inte hittat mannen, skriver Aftonbladet.

Annons

Han tros vara huvudman i en liga som anklagas för att ha stulit hundratals datorer.

Bara maskinerna värderas till tiotals miljoner kronor, och är dessutom avsedda att skapa digitala pengar i form av bitcoin. Om tjuvarna lyckas använda datorerna till detta kan de tjäna oerhörda belopp, har isländska medier tidigare konstaterat.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons