Annons
Nyheter

Stor räddningsinsats på Näsby industriområde

Det har brunnit i en mindre industrilokal på Näsby. En stor räddningsinsats pågick under natten mot lördagen och en person har förts till sjukhus med rökskador.
Kristianstad • Publicerad 27 oktober 2018 • Uppdaterad 28 oktober 2018
Det brinner i Näsby industriområde.
Det brinner i Näsby industriområde.Foto: Jens Christian

På bilder från platsen syns lågor slå upp ur taket på byggnaden och mängder av rök.

– Jag pratade precis med patrullen. Räddningsarbetet pågår fortfarande och det brinner rätt rejält, det är tveksamt om det blir något kvar, säger John Sjöblom, inre befäl vid polisen i Kristianstad, vid 01.30.

Annons

– Inriktningen nu är att hindra spridning till intilliggande byggnader, och det tror man att man ska klara av, säger Jonas Nilsson, inre befäl på räddningstjänsten Kristianstad vid 02.20.

Ungefär 20 personer från räddningstjänsten var som mest på platsen och släckningsarbetet pågick såväl utvändigt som invändigt.

Vid klockan sju på lördagsmorgonen var insatsen i princip avslutad.

– När polisen har spärrat av så lämnar vi platsen, säger Thomas Gerdsson, yttre befäl vid räddningstjänsten.

Räddningstjänsten lyckades förhindra spridningen till andra byggnader än den där branden startade.

– Huset står kvar. Det har brunnit genom taket på något ställe. Men det är en totalskada på den stora delen av fastigheten, säger Thomas Gerdsson.

Det är flera hopbyggda hus på adressen och det var ett av dem som brann. Jonas Nilsson beskriver det som en mindre industrilokal, men kan inte nämna något antal kvadratmeter. Det ska bland annat finnas ett bageri i lokalerna.

bild 1/3
181027 Brand i industri, Kristianstad. Industrigatan 7
Fullt utvecklad brand i industrilokal
181027 Brand i industri, Kristianstad. Industrigatan 7
Fullt utvecklad brand i industrilokal

Flera personer ska ha befunnit sig i byggnaden, i ett par lägenheter eller övernattningsrum. Två av dem fick hjälpas ut av rökdykare.

– Alla sågs över av ambulanspersonal, fick jag uppfattning av. Och en av dem har förts, enligt deras bedömning, med lättare rökskador till sjukhus, säger Jonas Nilsson.

– Den ena lägenheten har rök och vattenskador, men den andra klarade sig helt och hållet. Men lokalerna är inte lämpliga att bo i nu, säger Thomas Gerdsson.

Annons

Vad som orsakat branden är okänt och polisen har därför rubricerat händelsen som grov mordbrand. Polisen har spärrat av platsen och kommer att göra en teknisk undersökning när branden är släckt.

Larmet om branden kom strax efter midnatt, natten mot lördagen. Det ska vara en privatperson som bor en bit ifrån branden som såg lågorna och larmade.

Branden bedömdes inte vara någon fara för allmänheten, mer än det att det alltid är dåligt att andas in brandrök.

Vid 08-tiden på lördagsmorgonen sågs fortfarande lite brandrök från lokalen.
Vid 08-tiden på lördagsmorgonen sågs fortfarande lite brandrök från lokalen.Foto: Lasse Ottosson
Ida ÖsterbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons