Annons

Brasiliansk domstol sänker Lulas straff

Brasilien • Publicerad 23 april 2019
Brasiliens tidigare president Luiz Inácio Lula da Silva får ett av sina två långa fängelsestraff kortat. Arkivbild.
Brasiliens tidigare president Luiz Inácio Lula da Silva får ett av sina två långa fängelsestraff kortat. Arkivbild.Foto: Nelson Antoine/AP/TT

Brasiliens dömde ex-president Luiz Inácio Lula da Silva får ett fängelsestraff kortat.

Lula, som tjänade som Brasiliens president mellan 2003 och 2010, dömdes i fjol till tolv års fängelse för sin inblandning i en uppmärksammad korruptionsskandal.

Annons

Vid överklagan till en högre instans röstar tre av fyra domare för att domarna för mutbrott och pengatvätt ska stå fast, men att påföljden ska bli lindrigare. Den fjärde domaren har ännu inte bestämt sig. Fängelsestraffet sänks till åtta år och tio månader.

Lula da Silva har dock ytterligare ett fängelsestraff att avtjäna. I februari i år dömdes den fortfarande väldigt populäre socialdemokraten till 13 års fängelse för att ha tagit emot mutor i form av renoveringar av ett semesterhus, i utbyte mot att företagen säkrade upphandlingar vid det statliga oljebolaget Petrobras. Även den domen har överklagats.

73-åringen har nu suttit i fängelse i ett år.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons