Annons

Brist på maskmedicin kostar miljoner

Hälsa • Publicerad 19 november 2019
Bristen på receptfri medicin mot springmask kostar miljoner för samhället. Arkivbild.
Bristen på receptfri medicin mot springmask kostar miljoner för samhället. Arkivbild.Foto: Marianne Lebbad, Folkhälsomyndigheten

Bristen de senaste åren på receptfria läkemedel mot springmask har lett till samhällskostnader för onödiga läkarbesök på tiotals miljoner kronor, rapporterar SR Ekot.

Det receptfria läkemedlet mot springmask, Vanquin, har varit slut hos återförsäljaren under stor del av de senaste två åren och drabbade har behövt kontakta läkare för att i stället få receptbelagd maskmedicin utskriven.

Det ökade antalet läkarbesök motsvarar enligt Ekots uträkning en kostnad för regionerna på mellan 40 och 125 miljoner kronor. Exakt hur hög kostnaden varit beror på om medicinen skrivits ut av nätläkare eller vid ett besök på vårdcentral.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons