Annons

Carrie Lam häcklad igen i parlamentet

Demokrativänliga ledamöter i Hongkong släpades ut från parlamentet efter att de häcklat ledaren Carrie Lam för andra dagen i rad.
Ledamöterna krävde en utredning av onsdagens blodiga attack på en känd människorättsaktivist.
Hongkong • Publicerad 17 oktober 2019
Vakter försöker få tag i ledamoten Au Nok-Hin som protesterade i parlamentet i Hongkong.
Vakter försöker få tag i ledamoten Au Nok-Hin som protesterade i parlamentet i Hongkong.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Lam möttes av omfattande protester på onsdagen, då hon öppnade parlamentet. Hon försökte då hålla sitt viktiga årliga tal, men avbröts två gånger av demokrativänliga parlamentsledamöter, som utgör en minoritet i församlingen.

Hon gav i stället talet i en förinspelad video, där hon bland annat där hon lovade att ta tag i bostadsbristen.

Annons

Under torsdagens session skulle hon svara på frågor om talet men möttes åter av motståndare som ropade slogans och sedan släpades ut av säkerhetsvakter.

Ledamöterna krävde att Lam utreder onsdagens attack på människorättsaktivisten Jimmy Sham.

Sham anfölls med kniv och hammare och lämnades blodig på gatan. Den demokrativänliga ledamoten Claudia Mo hävdar att attacken syftade till att skrämma demonstranter och uppvigla till våld inför söndagens protester.

Protesterna i Hongkong har pågått sedan i juni. De utlöstes av ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till centralregeringen i Kina. Demonstrationerna har senare breddats med krav på demokratireformer och lösare tyglar från Peking.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons