Annons

Dansk rädsla för svenskexport av kriminalitet

Efter två spektakulära dåd i Danmark under sommaren sprider sig rädslan för att kriminalitet i Sverige ska spilla över på grannlandet, enligt en dansk statsvetarprofessor. Och i Norge är man upprörd över svenska nynazisters inflytande.
Samhälle • Publicerad 15 augusti 2019
Dubbelmordet i Köpenhamnsförorten Herlev i juni är en av de händelser som gör att den danska regeringen vill inför gränskontroll mot Sverige. Arkivbild.
Dubbelmordet i Köpenhamnsförorten Herlev i juni är en av de händelser som gör att den danska regeringen vill inför gränskontroll mot Sverige. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Med sitt utspel om förstärkt gränsskydd mot Sverige vill Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) visa att hon gör något.

– Tills vidare har detta primärt symbolpolitisk karaktär, säger Rune Stubager, professor i statsvetenskap vid Århus universitet, om utspelet.

Annons

Kriminaliteten i Sverige och allra mest i Malmö har sedan länge fått stort utrymme i danska medier, berättar han.

TT: Ser danskar i allmänhet Sverige som ett farligt land som exporterar kriminalitet?

– Det är först nu i sommar som den bilden har fått spridning utanför Dansk Folkeparti-segmentet, eftersom dessa spektakulära händelser inträffat, säger Rune Stubager.

Han syftar på sprängdådet utanför skattemyndigheten i Köpenhamn den 6 augusti, som två svenskar är misstänkta för att ligga bakom, och ett brutalt dubbelmord i Köpenhamnsförorten Herlev den 25 juni, som misstänks vara utfört av svenska gängkriminella.

"Det svenske tilstande"

I den danska debatten talas det ibland om "det svenske tilstande", ungefär "svenska förhållanden".

– Nu har vi haft nio sprängningar i Danmark det senaste halvåret och det diskuteras om vi håller på att få "det svenske tilstande". Med det menar man i det här sammanhanget att det är så många sprängningar att det nästan blir vardag, säger Rune Stubager.

I botten finns också diskussionen om invandringspolitiken, menar han. Anhängare av den hårdare danska linjen hänvisar ofta till Sverige som ett land med stora integrationsutmaningar och använder sig också då av uttrycket "det svenske tilstande".

Inte mot pendling

När Mette Frederiksen lanserade tankarna om förstärkt gränsskydd mot Sverige underströk hon att syftet är att komma åt kriminella personer och att det inte ska gå ut över pendling och handel över gränsen.

Just därför ser Rune Stubager utspelet som symbolpolitiskt. Danmark har redan gränskontroll mot Tyskland, påpekar han, men den är långtifrån heltäckande. Hur man med en liknande kontroll mot Sverige skulle kunna stoppa kriminella har han svårt att se.

– Jag kan inte föreställa mig att all trafik ska stoppas och undersökas. Därtill är ju inte avståndet längre än att man segla med båt över.

Svenskar på gatorna

Annons

Även i Norge diskuteras den blågula grannen, men där ligger fokus mer på högerextremism och nynazism. Statsminister Erna Solberg sade häromdagen att "väldigt mycket svenska" hörs när nynazister marscherar på norska gator samt att blågula nynazister försöker organisera sig i grannländerna. Och äldre- och folkhälsominister Sylvi Listhaug från högerpopulistiska Fremskrittspartiet framhöll att Sverige har en större nynazistisk miljö än Norge.

Frågan är om deras syn delas av den norska allmänheten och om det skapar rädsla. Nej, säger Tore Bjørgo, professor vid Universitetet i Oslo och chef för C-Rex (Center for Research on Extremism).

– Sverige ses inte som ett farligt land. Men det har varit en del fokus på svenskt gängvåld på sistone. Och forskning visar att betydligt fler högerextremistiska terrordåd ägt rum i Sverige än i Norge de senaste åren, säger han till TT.

Och Solbergs uttalande om nynazister är helt sanningsenligt, enligt Bjørgo.

– Det är ett faktum att den organiserade nynazismens kärna i Norge består av 20, möjligen 30-40 personer. När demonstrationer hålls är den stora majoriteten från Sverige där ju nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har sitt säte.

Avskräckande?

Detta har en historisk förklaring: Till skillnad från Sverige var ju Norge och Danmark ockuperat av nazisterna under andra världskriget.

– Våra nationalsocialister blev landsförrädare under andra världskriget, men i Sverige har nationalsocialismen haft en kontinuitet, säger Bjørgo.

– Och det är svårare för nationalsocialistiska organisationer att rekrytera i Norge med hänvisning till patriotism. Här tillhör de nationella symbolerna den politiska mittfåran, inte de högerextrema kretsarna.

TT: Hur ser du på Sylvi Listhaugs utspel?

– Hon är en politisk figur som försöker använda Sverige som ett avskräckande exempel. Hon kanske kan vinna några röster på det, men den bild hon förmedlar är inte den gängse av Sverige.

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons