Annons
Nyheter

Danska gränskontrollerna är igång

Dansk polis har nu börjat kontrollera resenärer från Sverige. Syftet är att bekämpa den gränsöverskridande kriminaliteten.
Resenärer och pendlare har uttryckt oro för ökad restid – men polisen lovar att allmänhetens resande ska påverkas så lite som möjligt.
Danmark (TT) • Publicerad 12 november 2019
Dansk polis utför gränskontroll på bilar som kommer från Sverige.
Dansk polis utför gränskontroll på bilar som kommer från Sverige.Foto: Johan Nilsson/TT

Vid premiären för den nya gränskontrollen på tisdagsförmiddagen leds fordonen som kommit ut ur Öresundsbrons tunnel strax före Köpenhamns flygplats åt sidan och vinkas genom en kontrollstation i ett stort vitt tält där förarna får visa legitimation.

– Vi gör detta med sikte på den gränsöverskridande kriminaliteten – organiserade kriminella, vapen och sprängmedel, säger Jens Jespersen, ledande polisinspektör vid Köpenhamnspolisen, till TT.

Annons

Ytterligare ett tält står redo en bit bort för att ta emot de fordon som ska undersökas med bombhund.

– Jag förväntar mig inte att vi kommer att göra många gripanden eller hitta mycket sprängmedel. Det primära är att vi får en mycket mer detaljerad situationsbild av vem som passerar Öresundsbron när och i vilka fordon, säger Jens Jespersen.

Först nummerplåtskontroll

Först görs nummerplåtsavläsning, sedan en visuell värdering av vilka som sitter i fordonet och vad det innehåller.

– Det är en generell polismässig värdering av vem som kan vara mest intressant att se närmare på, säger Jespersen, som poängterar att alla passerande fordon inte kommer att undersökas.

Han räknar inte med någon större trafikpåverkan på bron. Kontrollerna är av stickprovskaraktär och sker några gånger per vecka och ett par timmar åt gången. Vid risk för köer kan trafiken släppas förbi.

Sänkt hastighet

Hastigheten sänks från 90 till 50 kilometer i timmen i riktning mot Danmark vid de tider då gränskontroll pågår och ett av två körfält stängs av efter tunnelmynningen.

Om det finns risk för köbildning i tunneln stängs trafiken av helt, har Öresundbrons säkerhetschef tidigare varnat för.

Men så ska det inte bli, enligt Jens Jespersen, om inte bombfynd i gränskontrollen gör en stängning nödvändig.

Kontroller av tåg- och färjeresenärer ska påbörjas senare i veckan. Tågresenärer som kommer över bron kan då bli kontrollerade när de kliver av vid Köpenhamns flygplats, som är den första stationen på dansk sida. Kontroll kan också ske under färden från flygplatsen till nästa station, Tårnby.

– Det ska inte påverka trafiken, varken antalet turer eller punktligheten, säger Mikael Espling affärschef för Öresundstågen vid Skånetrafiken.

Uppmaningen: Ha legitimation

Annons

Gränskontroller kommer också att genomföras i färjehamnarna i Helsingör, Fredrikshavn, Grenå och Rönne.

Resenärer uppmanas av polisen att alltid ha med sig legitimation och dessutom att ha lite tidsmarginal, för säkerhets skull.

Gränskontrollerna är en del av ett stort åtgärdspaket mot grov kriminalitet. Bakgrunden är bland annat en uppmärksammad sprängning och ett dubbelmord i Köpenhamnstrakten i år, med svenska kopplingar.

Danmark har sedan tidigare gränskontroll mot Tyskland och Sverige har fortsatt gränskontroll mot Danmark.

Jens Jespersen, ledande polisinspektör vid Köpenhamnspolisen.
Jens Jespersen, ledande polisinspektör vid Köpenhamnspolisen.Foto: Johan Nilsson/TT
Fakta

Punktvisa stickprovskontroller

Den danska gränskontrollen av resenärer från Sverige inleddes den 12 november. Beslutet gäller till att börja med i ett halvår.

Kontroller ska göras av bilister, tågresenärer och färjepassagerare, men det handlar bara om stickprovskontroller som sker punktvis.

Åtgärden kombineras med skapandet av ett nytt centrum för polissamarbete mot den grova kriminaliteten i Öresundsregionen, som ska få egna resurser för underrättelse- och analysverksamhet samt utredning.

Samtidigt ska Danmark satsa stort på utbyggnad av kameraövervakning, drönare och nummerplåtsavläsning.

Straffen för angrepp på offentliga byggnader och innehav av explosiva varor kommer att skärpas.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons