Annons
Nyheter

Dödshot mot flera bakom danskt pådrag

Orsaken till att stora delar av Danmark stängdes av på fredagen var misstankar om ett dödshot mot flera personer, meddelar den danska polisen. Bilen som söktes och hittades hade ingen direkt koppling till hoten, men personerna i den kopplas till annan grov brottslighet.
Danmark • Publicerad 29 september 2018
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Den danska säkerhetspolisen PET har under en tid arbetat med ett fall där ett antal personer hotats till livet, säger chefspoliskommissarien Jørgen Bergen Skov vid en pressträff i Köpenhamn.

Annons

– I samband med det fallet konstaterade PET och polisen att fordonet som senare efterlystes uppehöll sig i närheten och det uppvisades ett beteende som gjorde att man bedömde att det kunde vara ett angrepp på gång, säger han.

Polisen har dock kommit fram till att den svenskregistrerade, svarta Volvo V90 som efterlystes inte har någon koppling till hoten. Bilen – en hyrbil som anmälts stulen i Sverige – lokaliserades på Själland under fredagen. I samband med det anhölls två personer som senare släpptes.

– Vi ser inga tecken på att det har något med den andra utredningen att göra, säger chefspoliskommissarien.

– Det betyder att deras färd inte har något att göra med säkerhetsoperationen, utan att det har en koppling till annan kriminalitet.

Det som från början var en enda brottsutredning har nu utmynnat i två parallella.

Bergen Skov understryker att hotet är riktat mot ett antal enskilda personer och inte mot allmänheten. De hotade personerna befinner sig i säkerhet och polisen vill inte ge några ytterligare detaljer i det fallet.

Det var vid 14-tiden på fredagen som stora delar av Danmark stängdes av. All trafik över Öresundsbron stoppades som en del av en omfattande insats där polisen sökte tre personer som uppgavs ha kopplingar till grov brottslighet. Även Stora Bältbron mellan Själland och ön Fyn stängdes och tåg- och färjetrafiken påverkades.

Dansk polis på plats vid en gård nära Espe på Fyn på lördagen. Insatsen kopplas till fallet där ett antal personer hotats till livet.

Vid vägarna stod beväpnade poliser som sökte igenom fordon innan de fick köra vidare.

– En bra polis agerar på det här sättet när det handlar om människoliv, säger Jørgen Bergen Skov, som berättar att personerna i Volvobilen stack iväg hastigt när polisen försökte ta kontakt i ett första skede.

Annons

– Det gjordes på ett sådant sätt att polisen bestämde sig för att dra sig tillbaka, spärra trafiken och upprätta vägspärrar.

På kvällen slog dansk polis också till mot en gård nära Espe på Fyn. Boende i området ska ha hört flera smällar i samband med tillslaget, skriver Ekstrabladet. Arbetet pågick med hundar under lördagsmorgonen, för att sedan avslutas.

Svenska Säkerhetspolisen har hört av sig till Danmark för att sondera läget.

– Det som gäller är att det är en dansk polisinsats och Säpo har varit i kontakt med danska myndigheter för att informera sig om händelsen. Det är egentligen inget konstigt, när det gäller de nordiska grannländerna så håller vi oss informerade på daglig basis, säger kommunikationschefen Nina Odermalm Schei till TT.

Om kontakten föranledde några åtgärder från svenskt håll vill hon inte gå in på.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons