Annons

Döstäda i ekonomin – underlätta för barnen

En stor sorg, och en driva med papper att ta itu med. De som ska ta hand om ditt dödsbo har en hel del bekymmer den dag du avlider. En ordentlig döstädning kan underlätta för anhöriga och minska risken för oreda och konflikter.
Ekonomi • Publicerad 25 maj 2019
Se över din ekonomi för att underlätta för de efterlevande. Arkivbild.
Se över din ekonomi för att underlätta för de efterlevande. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Att döstäda har blivit ett begrepp. De flesta kanske tänker på de där gamla dagböckerna från tonåren, breven med hemligheter som man vill behålla även efter döden och alla prylar som hopat sig i skrymslena. Men din privatekonomi är också något som dina efterkommande kommer att få ta hand om.

– Det är snällt mot de efterlevande att tänka på dem även när det gäller detta. Formaliteter som testamenten och att berätta hur man vill ha det med begravning och sådant förstås, men även konkreta saker som att göra en förteckning över sin privatekonomi, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Hjälpande lista

Annons

Både han och Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, tycker att man ska göra en lista över sina tillgångar och skulder, med uppgifter om olika bankkonton, långivare och försäkringar med eventuella förmånstagare. Särskilt för den som är sambo, eftersom sambor inte automatiskt ärver varandra. Finns det även barn som ska ärva är det viktigt att veta vem som äger vad.

– Man vet ju inte när man ska dö, och ska förstås inte avsluta saker i förtid, men det är bra att göra en förteckning även över sådant som autogiron, kontokort och prenumerationer, säger Jens Magnusson.

Ingela Gabrielsson tycker också att man ska samla sitt sparande på några få konton, om det är utspritt. Det blir så mycket enklare att få grepp om, och alla kontona ska så småningom också avslutas.

Städa bland konton

Carola Erixon Gyllenmyr på Familjens jurist tycker också att man ska försöka minimera antalet konton.

– Många har små summor på en massa nischbanker, och det är tidskrävande att avsluta kontona. Om man inte behöver sprida ut sitt sparande för att få del av bankgarantin i varje bank så finns ingen anledning att ha sina pengar utspridda. Ju färre konton desto bättre, säger hon.

Hon ger även rådet att kolla så att det inte finns konton kvar utomlands i onödan.

– Om man inte behöver ha konton utomlands så tycker jag att man ska avsluta dem. Det kan vara väldigt knepigt för efterlevande att avsluta dem, det vet jag efter 15 års erfarenhet. Det är helt andra behörighetsregler för efterlevande som gäller i olika länder, och oftast måste handlingarna översättas. Det blir kostsamt.

I Europa finns ett arvsintyg som Skatteverket kan ge ut och som är tänkt att fungera internationellt, men det ska man inte lita för mycket på, förklarar hon. Många banker kräver ändå att kontona avslutas enligt deras egna, ofta krångliga, regler.

Ingångsvärden på aktier

Den som äger aktier sedan länge gör sina efterkommande en särskilt stor tjänst om anskaffningsvärdena listas. Det gör att de slipper använda den mindre förmånliga schablonmetoden för beskattning den dag då aktierna ska säljas.

– Om man har en klassisk gammal aktieportfölj så är det viktigt att veta vad aktierna en gång köptes för. Om det är länge sedan så finns det inte noterat elektroniskt som det gör nu, säger Jens Magnusson.

Annons

Ofta har man sparat de gamla avräkningsnotorna.

– Men det är så mycket papper att gå igenom i ett dödsbo. Se till att ingångsvärdena är sparade och samlade, säger Carola Erixon Gyllenmyr.

Ingela Gabrielsson tipsar också om att se till att aktier och andra tillgångar ska kunna delas upp rättvist för den som har flera som ska ärva. Kanske kan man också sälja av sina aktier och placera om pengarna, så att allt är skattat och klart, föreslår hon.

Den som äger en fastighet behöver också ha koll på köpehandlingar och kvitton på reparationer. Då ett hus en gång ska säljas behövs underlagen för att kunna beräkna rätt reavinstskatt.

Jens Magnusson och Ingela Gabrielsson tycker att den som går mot slutet av sitt liv ska tänka efter vad som kan skänkas bort medan man ännu är i livet. Det är roligare att ge med varm hand än med kall, konstaterar de båda.

– Om det är stora saker som ska ges är det också bra att skriva gåvobrev. Då kan man också skydda egendomen genom att skriva att den ska vara enskild egendom, säger Jens Magnusson.

Johanna Cederblad/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons