Dubbla skrällar – mästarna på fall

Det var skrällarnas eftermiddag i damhockeyligan SDHL.
Förra säsongens finalpar, Luleå och Linköping, åkte båda på oväntade smällar.
AIK vann över mästarlaget Luleå med 2–1 och Göteborg kopierade de segersiffrorna mot Linköping.
Ishockey • Publicerad 21 september 2019
AIK:s målvakt Meeri Räisänen räddade 53 av 54 skott när laget skrällvann över Luleå. Arkivbild.Foto: Erik Simander / TT

Det har varit en tuff vecka för Luleå.

I tisdags blev det klart att framgångsrike tränaren Fredrik Glader, som fört klubben till tre SM-guld de fyra senaste åren, lämnar sitt jobb och tar över Modos herrlag som sportchef.

Glader stod fortfarande i båset mot AIK – i väntan på nye tränaren Mikael Forsberg som ska tillträda efter nästa helgs matcher, enligt NSD.

Glader fick se sitt lag ha ett stort spelövertag, 54–17 i skott, men AIK vände 0–1 till 2–1 i sista perioden efter mål av landslagsforwarden Danny Rask och backen Louise Norberg Tenglin.

AIK:s finländska landslagsmålvakt Meeri Räisänen blev stor matchvinnare i skrällen, precis som i premiären då AIK oväntat besegrade Djurgården.

– Vi vet om att hon är bra, men vi gör henne hur bra som helst. Vi skjuter 54 skott och gör ett mål, en sådan här match ska vi göra minst fem mål, sade Glader till NSD.

Göteborg, som bara tog en enda trepoängare förra säsongen, överraskade också ordentligt. Det var 2 x Emma som klev fram.

Emma Johansson gav hemmalaget ledningen i första perioden, men Linköpings landslagsprofil Pernilla Winberg kvitterade i mittperioden.

I tredje klev Emma Keenan fram och blev matchvinnare.

Göteborgs seger var lagets första för säsongen.

HV71 leder serien efter fjärde raka segern, 4–2 över Djurgården. Hanna Olsson gjorde mål mot sina gamla lagkamrater i Stockholmslaget. Tidigare notoriska bottenlaget SDE är tvåa efter tredje raka segern. Laget vände 0–2 till 4–2 hemma mot Modo.