Annons

Duplantis: "Jag är bättre än i fjol"

För ett år sedan tog han EM-guld på 6,05 meter. Men det borde bli ännu högre i år, tror stavstjärnan Armand "Mondo" Duplantis.
Friidrott • Publicerad 15 augusti 2019
Armand "Mondo" Duplantis på presskonferensen inför friidrottsgalan i Göteborg.
Armand "Mondo" Duplantis på presskonferensen inför friidrottsgalan i Göteborg.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Armand Duplantis har tagit stavhoppsvärlden med storm de senaste säsongerna. Inte minst tack vare EM-guldet i Berlin, för nästan exakt ett år sedan. Det krävdes ett hopp över drömgränsen på sex meter för att säkra medalj. Sedan följde den unge svenskamerikanen av bara farten upp med 6,05 och tog guldet.

Det gör att "Mondo" är ett av de största svenska medaljhoppen inför friidrotts-VM i Doha i månadsskiftet september–oktober. Och känslan inför det mästerskapet är om möjligt ännu bättre än inför EM.

Annons

– Jag är absolut bättre än vad jag var vid den här tiden förra året. Allt är lite bättre och jag har satt ett gäng personbästan på träning, säger han.

– Jag kan hoppa högre nu än vad jag gjorde i fjol.

TT: Och då hoppade du ändå 6,05?

– Ja… men jag tänker inte på 6,05 så mycket, även om alla frågar om det varje dag.

– Om jag vinner VM på 5,50 så kommer jag att festa med guldmedaljen runt halsen, jag bryr mig inte vad jag hoppar. Men det kommer ju inte att räcka med 5,50 förstås.

Hård konkurrens

Nej, det lär ju inte göra det. Konkurrensen i herrarnas stavhopp är stenhård inför Doha. Armand Duplantis har hoppat 6,00 i år, vilket dock bara räcker till att vara världstrea just nu. Ovanför sig på listan har han polacken Piotr Lisek på 6,02 och amerikanen Sam Kendricks som hoppat 6,06 – och hack i hälarna finns bland andra brasilianen Thiago Braz och franske veteranen Renaud Lavillenie.

– Det kommer nog att vara en av de bästa tävlingarna på hela VM. Men jag är redo för fajten, säger Duplantis.

Den svenska stavhoppsstjärnan har haft ett par veckors tävlingsuppehåll, för att bygga upp kroppen med tanke på det ovanligt sena mästerskapet. Men nu väntar några tävlingar på svensk mark, först fredagskvällens friidrottsgala i Göteborg och därefter Finnkampen i Stockholm nästa helg.

Vill skapa legender

Men det är svårt att helt släppa tankarna på VM, medger han. Målet? En medalj förstås.

– Allt annat än en medalj vore en liten besvikelse. Jag tror att jag har kapaciteten och när det handlar om mästerskap vill man samla så många medaljer som möjligt, för det är där som legenderna skapas, säger "Mondo".

Annons

TT: Tänker du på sådana saker redan nu, trots att du är så ung?

– (skratt) Det är inget som stör mig eller håller mig vaken på nätterna. Men jag drömmer om de stora ögonblicken, när ribban ligger på sex meter och jag tar guld om jag klarar hoppet.

– Det är OS, VM, EM, det är det som jag drömmer om. Det håller mig inte vaken, utan snarare får det mig att sova ännu bättre.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons