Annons

ECB lämnar räntan oförändrad

Europeiska centralbanken (ECB) lämnar som väntat räntan oförändrad på noll procent och lovar att fortsätta hålla den rekordlåga nivån åtminstone fram till första halvåret 2020.
Ekonomi • Publicerad 6 juni 2019
ECB-chefen Mario Draghi. Arkivbild.
ECB-chefen Mario Draghi. Arkivbild.Foto: Arne Dedert/AP/TT

Beskedet att inte höja styrräntan motsvarar förväntningarna hos samtliga hundra bedömare i Reuters enkät. Bedömarna tror också att en första höjning kommer först 2021.

ECB:s president Mario Draghi sade under en presskonferens att riskerna för ekonomin i eurozonen kvarstår som en följd av ökad protektionism och sårbarheten i växande marknader. Förutom risken för ett globalt handelskrig påverkas förväntningarna av den haltande tyska industriproduktionen och den italienska budgetstriden med EU-kommissionen.

Annons

Samtidigt tyder löneutvecklingen, den höga sysselsättningen och positiva siffror under första kvartalet på att återväxten i eurozonen snarare är försenad än urspårad, enligt Draghi.

ECB:s prognos för årets tillväxt ligger på 1,2 procent och inflationen förväntas nå upp till runt 1,3 procent. För nästa år förväntas tillväxten nå upp till 1,4 procent, i stället för de 1,6 procent som tidigare prognosticerats.

Centralbankens inflationsmål ligger på strax under 2 procent, men prognoser tyder på att ECB inte kommer att klara målsättningen de närmaste åren.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons