Annons

Mer stimulanser från "Super-Mario"

ECB-chefen Mario Draghi, även kallad "Super-Mario" för sina insatser under eurokrisen, lanserar ett stödköpsprogram utan slut och en rekordlåg inlåningsränta för ECB-insättningar.
Börsen gör tummen upp, euron backar och marknadsräntorna sjunker.
Ekonomi • Publicerad 12 september 2019
Den 72-åriga italienaren Mario Draghi avgår som ECB-chef i slutet av oktober efter åtta år på posten. Nominerad efterträdare är den 63-åriga fransyskan Christine Lagarde, avgående IMF-chef. Arkivbild.
Den 72-åriga italienaren Mario Draghi avgår som ECB-chef i slutet av oktober efter åtta år på posten. Nominerad efterträdare är den 63-åriga fransyskan Christine Lagarde, avgående IMF-chef. Arkivbild.Foto: Michel Euler

Den nya laddningen av stödköp kommer att uppgå till 20 miljarder euro per månad från och med november. När programmet ska avslutas överlåter "Super-Mario" till framtida ECB-chefer att avgöra.

Draghi avslutar sina åtta år som ECB-chef i oktober. Och han nöjer sig med att säga att stödköpen ska pågå så länge det krävs för att få genomslag för den penningpolitiska stimulansen. Han tillägger att stödköpen kommer att avbrytas kort inför det blir aktuellt att höja räntan. Detta datum ligger nästan tio år bort enligt prissättningen på räntemarknaden just nu.

Press nedåt

Annons

ECB meddelar samtidigt att man vid sidan av det nya stödköpsprogrammet kommer att fortsätta göra obligationsköp för att bevara nivån i portföljen av tillgångar som köpts upp inom ramen för tidigare stödköpsprogram.

ECB:s så kallade styrränta, som legat på noll sedan 2016, lämnades som väntat oförändrad. Men den så kallade inlåningsräntan för bankinsättningar i eurosystemet sänktes med 0,10 procentenheter till rekordlåga minus 0,50 procent.

Syftet med att ha en minusränta på insättningar i eurosystemet är att få bankerna att använda överskottspengar till utlåning i stället för att samla dem på hög.

Draghi utlovar dessutom mer ECB-stimulanser om det krävs för att säkra att inflationen rör sig mot målet, som av ECB har formulerats som "under men nära" 2 procent.

– I linje med vårt åtagande om symmetri, säger han på en presskonferens.

Symmetrin handlar om att Draghi vill att perioder av inflation under målet i sämre tider ska balanseras av en inflation över målet när det är högkonjunktur.

Trump sur

Den omedelbara marknadsreaktionen på räntebeskedet var positiv. En blygsam uppgång på Stockholmsbörsen fick lite mer fart. Samtidigt pressades svenska och europeiska marknadsräntor nedåt i sällskap med euron.

Räntebeskedet fick även USA:s president Donald Trump att reagera. Trump passade på att på Twitter ge en i raden av sina kängor mot USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), som presidenten tycker för en alldeles för stram penningpolitik, med för hög ränta.

"De försöker, och lyckas, försvaga euron mot den väldigt starka dollarn", konstaterar Trump efter ECB-beskedet.

Han tillägger att detta slår mot USA:s export och att Fed inför detta är alldeles för passiv.

Tysk skugga

Annons

Bland vinnaraktierna på börsen finns storbankerna, som enligt Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank, lyfter då många hade räknat med en större sänkning av inlåningsräntan.

"ECB sänkte räntan betydligt mindre än förväntat (minus 10 i stället för minus 20) – ett ljus för de europeiska bankerna som utmanas av stora kostnader i minusräntemiljön”, skriver han i en kommentar.

Torsdagens räntebesked kommer efter en period med vikande inflation i eurozonen, en tysk industri i recession och stor osäkerhet kring global tillväxt till följd av handelskriget mellan USA och Kina.

Räntebeskedet är av allt att döma det näst sista från Mario Draghi som ECB-chef. Hans mandat löper ut någon vecka efter nästa planerade räntebesked i oktober. I november tillträder hans efterträdare, som ser ut att bli Christine Lagarde.

Joakim Goksör/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons