Annons

Efter fallet med de gömda barnen: Kommunen tillsätter extern utredare

En extern utredning ska göras av kommunens hantering av fallet.
Ann-Marie Begler har tackat ja till uppdraget.
Ystad • Publicerad 24 juni 2019
Föräldrarna höll barnen gömda i huset i åratal.
Föräldrarna höll barnen gömda i huset i åratal.Foto: Malin Palm

Fallet med de gömda barnen i Ystads kommun, som omhändertogs efter att föräldrarna hållit dem undan skolan i åratal, har redan lett till åtgärder i barn- och utbildningsnämnden i Ystads kommun. Skolinspektionen har också inlett en granskning av händelsen.

Nu tillsätter kommunen en extern utredare för att få en helhetsbild av både socialnämndens och barn- och utbildningsnämndens agerande.

Annons

– Det som har inträffat är en tragedi för barnen och inget annat än ett stort misslyckande för samhället och Ystads kommun, säger kommunalråd Kristina Bendz (M).

– Vi måste göra vårt yttersta för att något liknande aldrig ska inträffa och därför är det självklart att vi kommer gå till botten med detta ärende.

”När barn far illa måste samhället reagera resolut och snabbt”

I ett pressmeddelande från kommunen skriver man att samhället har ett stort ansvar för barns välmående, även om föräldrar ansvarar för sina barns bästa.

”Ystads kommun har brustit i detta ansvar och på grund av det har barnen farit illa, vilket kommer att få konsekvenser för dem under hela livet.”

Den som fått i uppdrag att identifiera eventuella brister i kommunens hantering av barnen är Ann-Marie Begler, som tidigare bland annat har varit överdirektör vid Socialstyrelsen och generaldirektör för Skolinspektionen.

– Jag är glad för att Ann-Marie Begler har tackat ja till uppdraget. Hon har lång erfarenhet av ledande poster inom offentlig sektor. Denna kombination av erfarenheter lämpar sig väl för uppdraget, säger Kristina Bendz.

Ann-Marie Begler.
Ann-Marie Begler.Foto: Janerik Henriksson/TT

Själv säger Begler att hon inte tvekade när hon fick frågan.

– När barn far illa måste samhället agera resolut och snabbt.

Hennes slutsatserna ska redovisas i december i år.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons