Ester Blenda - sin tids superstjärna

Litteratur. Artikeln publicerades
Ester Blenda Nordström (1892-1948) skrev under signaturen ”Bansai” i Svenska Dagbladet. 3 bilder
Foto:Foto: Svenska Dagbladet / TT
Ester Blenda Nordström (1892-1948) skrev under signaturen ”Bansai” i Svenska Dagbladet.

Hon wallraffade innan Günther Wallraff ens var född. I maj 1914 bestämde sig den 23-åriga journalisten Ester Blenda Nordström för att ta på sig pigkläder och söka jobb på en gård.

Under en månads tid levde och arbetade hon som en piga för att få en inblick i deras usla levnadsvillkor – hon wallraffade innan Günther Wallraff ens var född. Resultatet blev en artikelserie och reportageboken ”En piga bland pigor”, av Sveriges första undersökande reporter.

– Hon gjorde så att man förstod hur de svenska pigorna faktiskt hade det och hennes artiklar ledde till bättre arbetsförhållanden för dem, säger journalisten och författaren Fatima Bremmer som i höst kommer ut med biografin ”Ett jävla solsken”, om Ester Blenda Nordström.

– Det är svårt för oss att förstå i dag med tanke på hur bortglömd hon är, men hon var en av de absolut mest berömda personerna i Sverige under sin tid.

”En piga bland pigor” blev en succé och såldes i flera tusen exemplar. Ester Blenda Nordström tillgängliggjorde journalistiken och var den första att citera människor så som de pratade, med slang och dialekter. Hon stod med ena benet i den ekonomiska överklassen och med det andra i bondesamhället, hennes mamma var själv piga.

– Det blev inte bara en fråga för den elit som stod för merparten av dagstidningsläsningen, här drogs plötsligt vanliga bönder in i samhällsdiskussionen, säger Fatima Bremmer.

Helt smärtfritt kom hon inte undan med sina pigskildringar. Arbetsmetoderna var kontroversiella och att hon beskrev bonden som försupen och lat väckte ont blod, samtidigt som det väckte beundran för hennes mod berättar Fatima Bremmer.

Rastlös och nyfiken som hon var packades väskan för att åka vidare på nya reportageresor – hundspann genom Sibirien, emigrantfartyg till Amerika och åsna på Inkaleden. Ester Blenda Nordström tog sig rätten att ha männens frihet och gjorde uppror mot dåtidens kvinnoroll.

– Kvinnor gick i långklänningar och hade inte ens rösträtt när hon for runt på en motorcykel, rökte pipa och reste runt hela världen med sin pistol i väskan som enda skydd.

Friheten att få leva med den man älskar hade hon däremot inte. Allt pekar på att Ester Blenda Nordström hade en livslång kärleksrelation med Carin Frisell, som hon kallade sin bästa väninna. Carin Frisell var gift med Kristianstadsbördige författaren och journalisten Gustaf Hellström.

– I en tid när det var både olagligt och straffbart var det förstås uteslutet att ha ett öppet förhållande med en annan kvinna, säger Fatima Bremmer som även lyfter fram Ester Blenda som en queerförebild.

(TT)

Fakta

Ester Blenda Nordström

Liv: Föddes 1891 i Stockholm. Vid 45 års ålder drabbades hon av en hjärnblödning och drog sig tillbaka. Led även av alkoholmissbruk. Dör 1948.

Karriär: Jobbade på Svenska Dagbladet mellan 1912 och 1917 och skrev under signaturen ”Bansai”. Frilansade därefter.

Reportageresor: Hon levde med samerna i sex månader. Hon levde bland rallare som byggde järnvägar. Hon åkte som tredjeklasspassagerare på en Atlantångare till Amerika och liftade sedan genom USA. I två år bodde hon i Kamtjatka i Sovjetunionen.

Böcker: Bokförlaget Bakhåll har gett ut fyra av Ester Blenda Nordströms böcker i nyutgåva:

Dokumentärfilm: Anna Hylanders dokumentär ”Ester Blenda” visades i SVT år 2016.

Biografi: ”Ett jävla solsken” (Forum) av Fatima Bremmer släpps i höst.

Visa mer...