Nyheter

Europahögern tappar – men blir störst

EU-val (Bryssel, TT:s korrespondent) Artikeln publicerades
Franska Nationell samling och dess ledare Marine Le Pen tycks bli största parti i det franska EU-valet. Le Pen själv röstade som vanligt i hemstaden Hénin-Beaumont i norra Frankrike.
Foto: Michel Spingler/AP/TT
Franska Nationell samling och dess ledare Marine Le Pen tycks bli största parti i det franska EU-valet. Le Pen själv röstade som vanligt i hemstaden Hénin-Beaumont i norra Frankrike.

Den samlade Europahögern tappar rejält – men tycks ändå bli klart största enskilda partigrupp i EU-valet.

Samtidigt jublar Nationell samling i Frankrike och De gröna i Tyskland efter succé på valdagen.

De 28 olika medlemsländerna bjöd på 28 olika valresultat under söndagskvällen – och med rejält spretande trender och tendenser.

På sina håll gick högerpopulister och EU-kritiker framåt rejält.

I Frankrike lyfte taket hos Marine Le Pens Nationell samling vid 20-tiden då vallokalsundersökningar gav hennes parti omkring 24 procent mot runt 22 för president Emmanuel Macrons Republiken på väg.

Stämmer siffrorna skiljer visserligen bara ett mandat till Le Pens fördel – men prestigemässigt är det en tung seger för henne.

-Med tanke på det demokratiska bakslag som makthavarna drabbats av i dag är det dags för presidenten att ta konsekvenserna. Enligt mig finns inget annat val än att åtminstone upplösa parlamentet och hålla nyval, tyckte Le Pen på sin valvaka, enligt tidningen Le Monde.

"Grön våg"

I Tyskland var jublet å andra sidan grönt, sedan De gröna landat på 22 procent i en vallokalsundersökning – mer än dubbelt så mycket som 2014.

-Vi är väldigt glada över resultatet, över det förtroende vi har fått. Det här är inte bara i ett land, utan något vi ser i flera. Den gröna vågen har spritt sig över Europa, sade EU-parlamentsledamoten Ska Keller till den församlade journalistkåren i EU-parlamentets plenisal i Bryssel.

Även det franska miljöpartiet gick oväntat starkt, med 12,7 procent av rösterna.

Samtidigt jublade också många andra politiska inriktningar på olika håll i Europa. I Österrike och Grekland gick de traditionella konservativa partierna rejält framåt.

Och i Nederländerna verkade socialdemokratiska PVDA gå mot en stor seger, med mer än dubbelt så många röster som senast.

I Polen var läget jämnt: 42,4 procent för regerande Lag och rättvisa mot 39,1 procent för oppositionsalliansen Europakoalitionen, rapporterade Reuters.

Tappar – men vinner?

I en första total sammanställning från EU-parlamentet över blivande mandat blir kristdemokratiskt konservativa EPP som väntat största partigrupp – trots att partigruppen verkar tappa över 40 mandat.

EPP får 173 mandat enligt sammanställningen, som dock endast bygger på vallokalsundersökningar och opinionsmätningar före valet.

Egentligen ligger därmed EPP:s toppkandidat Manfred Weber i vinnarhålet för att bli nästa ordförande i EU-kommissionen. Men efter de tappade mandaten lär han få slita hårt för att övertyga.

-Nu börjar förhandlingarna när det gäller innehåll och kandidater och jag kan inte gå in på några detaljer om det än, sade biträdande gruppledaren Esther de Lange diplomatiskt i EU-parlamentet.

Orbán optimist

Samtidigt är det fortsatt osäkert vilka av de EU-kritiska och högerpopulistiska partierna som kommer att samarbeta med varandra. Högerpopulistiska partigruppen ENF består bland annat av franska Nationell samling och italienska Lega, medan EU-kritiska partigruppen EFDD innehåller brittiska Brexitpartiet.

Om grupperna samarbetar – och dessutom får med sig de cirka 60 ledamöterna i EU-skeptiskt konservativa partigruppen ECR, med svenska SD och polska Lag och rättvisa, skulle de totalt till och med kunna få fler ledamöter än EPP.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán hoppas på en klar röst mot framför allt migrationen. Hos honom verkade 56 procent av väljarna ha gjort tummen upp för maktpartiet Fidesz – i så fall fem procentenheter mer än senast.

-Jag hoppas att det blir ett skifte på den europeiska arenan till förmån för de politiska partier som vill stoppa migrationen, sade Orbán när han röstade på söndagsmorgonen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Högt deltagande

En tydlig vinnare under valkvällen var samtidigt EU-politiken i sig – eller åtminstone det politiska intresset.

Efter att under år efter år ha backat tycks nu valdeltagandet ha tagit ett ordentligt skutt uppåt.

-Det här går mot det högsta valdeltagandet på 20 år, sade presschefen Duch Guillot stolt inne i plenisalen i Bryssel.

Dessförinnan hade nyhetssajten Politico Europe rapporterat om växande deltagande i en rad tunga länder. I Polen hade dubbelt så många röstat vid lunchtid i år som vid samma tid i förra valet. I Ungern hade röstandet samtidigt ökat med närmare 70 procent och i Frankrike med nästan 30 procent.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta: EU-parlamentet

Fakta: EU-parlamentet

TT

EU styrs av tre institutioner: EU-kommissionen, ministerrådet och EU-parlamentet. Kommissionens uppgift är att företräda EU:s gemensamma intressen och ministerrådets är att företräda medlemsstaternas. Europaparlamentets uppgift är att representera medborgarna.

Det huvudsakliga arbetet i parlamentet består i att besluta om nya lagar, men de folkvalda fattar också beslut om EU:s budget och ska även kontrollera och godkänna EU-kommissionen. Europaparlamentet yttrar sig också i olika frågor genom att skriva resolutioner, eller lobbar för förslag som de tycker att kommissionen ska lägga fram. I den ordinarie beslutsprocessen, som är utgångspunkt för de flesta frågor, måste ministerrådet och EU-parlamentet vara överens för att en ny lag ska bli till.

Parlamentets verksamhet är förlagd både till Strasbourg i Frankrike och till Bryssel i Belgien. I parlamentet arbetar närmare 7 700 anställda, utöver de 751 folkvalda.

Visa mer...

Fakta: Valdeltagandet i EU-valen

Fakta: Valdeltagandet i EU-valen

TT

Så här har det totala valdeltagandet utvecklats i EU-valen sedan inledningsåret 1979:

År antal medlemsländer valdeltagande i procent 1979 9 62,0 1984 10 60,0 1989 12 58,4 1994 12 56,7 1999 15 49,5 2004 25 45,5 2009 27 43,0 2014 28 42,6 2019 28 49–52 (prognos)

Källa: EU-parlamentet

Visa mer...

Fakta: Resultatet i EU-valet

Fakta: Resultatet i EU-valet

TT

Så här kan nästa EU-parlament se ut, enligt EU-parlamentets egen sammanställning av vallokalsundersökningar och opinionsmätningar:

Partigrupp inriktning mandat jämfört med avgående parlament EPP kristdemokratiskt konservativt 173 -43 S&D socialdemokratiskt 147 -38 Alde liberalt 102 +33 De gröna/EFA miljöpartier och regionala 71 +19 ECR EU-skeptiskt konservativa 58 -19 ENF högerpopulistiskt 57 +21 EFDD EU-kritiskt konservativa 56 +12 GUE/NGL vänsterpartistiskt 42 -10 Övriga/grupplösa 45 +25

Fakta: EU-parlamentet

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.