Annons

Expert: Huawei kan få problem i Europa

På måndag vaknar den kinesiska mobiltillverkaren Huawei till en ny verklighet, när licensen med Google löper ut. Utan dess operativsystem går bolaget en osäker framtid till mötes.
Ekonomi • Publicerad 16 augusti 2019
På måndag den 19 augusti löper bolagets förlängda licens med Google och operativsystemet Android ut, vilket kan bli avgörande för bolagets framtid.
På måndag den 19 augusti löper bolagets förlängda licens med Google och operativsystemet Android ut, vilket kan bli avgörande för bolagets framtid.Foto: Andy Wong/AP/TT

USA:s regering har länge anklagat Huawei för nära band med den kinesiska statens underrättelsetjänst och för att ha stulit patenterad amerikansk teknik. Bolaget har därför svartlistats av USA, vilket fått flera amerikanska teknikbolag, däribland Google, att avbryta sitt samarbete med företaget.

På måndag den 19 augusti löper bolagets förlängda licens med Google ut. Då kan det innebära att bolaget tvingas förlita sig på andra operativsystem än Googles populära Android.

Annons

Förra veckan presenterade Huawei en plan B – ett eget operativsystem för mobila enheter kallat Harmony OS. Den första versionen väntas bli släppt senare i år.

– Deras egen version är klar och redo att använda, men de vill såklart helst ha alla Googles appar genom onlinebutiken Google Play, och jobbar fortfarande på att få ett avtal med Google igen, säger analysföretaget IDC:s analytiker Anders Elbak, som följer bolaget.

Avgör bolagets framtid

Att telefonerna har Googles operativsystem är nämligen avgörande för bolagets framtid, eftersom konsumenterna vill kunna ladda ner de allra populäraste apparna, menar Anders Elbak.

– Jag tror det kan bli en utmaning. Användaren måste kunna installera de funktioner som de vill använda. Om man plötsligt inte kan använda Googles operativsystem och ladda ner appar som Instagram, Snapchat eller Facebook finns det ingen som vill köpa telefonerna.

Även om de har sitt eget operativsystem hjälper det alltså föga, om allt för mycket innehåll saknas i jämförelse med det nuvarande systemet.

– Jag tror inte att det spelar så stor roll på den kinesiska marknaden där de har många egna system. Men i Europa där de haft riktigt stora framgångar de senaste åren kan det bli problem.

Han säger att bolaget har en väsentlig marknadsandel i Europa, på omkring 20 procent. Det placerar dem på en klar tredjeplats i världsdelen, efter bjässarna Apple och Samsung.

Tidigare har Huawei sagt att det kommer att fungera som vanligt för alla användare som har en av deras telefoner i dag, trots att Google brutit samarbetet. Men Anders Elbak är inte övertygad.

– Det finns nog inget som kommer tas bort från en dag till en annan. Men det kan uppstå problem när nästa version av Android rullas ut, där vissa telefoner inte längre kan uppdateras.

"Kommer se effekter"

Trots turbulensen redovisade Huawei goda siffror för det andra kvartalet.

Annons

– Vi har inte sett försäljningseffekter i Europa ännu. Men om vi börjar se att de går miste om viktiga funktioner och det uppstår komplikationer för deras användare, då kommer vi se effekter.

I samband med kvartalsrapporten meddelade bolaget visserligen att de räknar med sämre tillväxt framöver och att effekten av svartlistningen kommer att slå hårt mot intäkterna.

Men för det mesta vill Huawei hålla skenet uppe. Vid en presskonferens som nyligen hölls i Shenzhen sade bolagets ordförande Liang Hua att situationen är under kontroll. Det har sin förklaring, menar Anders Elbak.

– Jag tror att det finns en kinesisk näringslivskultur där man inte säger när man är orolig. När Huawei är i dialog med Google säger man inte att läget är dåligt eller att man är orolig, det kan försämra handlingspositioner.

Som han ser det är den största frågan framöver om och när Huawei får ett nytt avtalstillstånd med Google och deras operativsystem.

– Huawei är ju samtidigt en stor partner för Google. Frågan är om EU kan hitta en kompromiss för exempelvis försäljning i Europa utan att det blir problem, för vi har ju ett pågående handelskrig, säger Anders Elbak.

Fanny Hällegårdh/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons