Annons
Nyheter

Falska medlemssiffror gav PRO extrapengar

Pensionärernas riksorganisation (PRO) har under flera år uppgett felaktiga medlemssiffror och därmed fått hundratusentals kronor för mycket i statligt bidrag, uppger Aftonbladet.
Ekonomi • Publicerad 18 oktober 2017
PRO har redovisat felaktiga medlemssiffror och har fått för mycket statligt bidrag. Arkivbild.
PRO har redovisat felaktiga medlemssiffror och har fått för mycket statligt bidrag. Arkivbild.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

PRO får varje år ett bidrag som baseras på antalet medlemmar, men organisationen har konsekvent uppgett antal medlemskap och siffran har därmed de senaste åren legat 13 000 över den riktiga siffran.

Totalt har det gett dem 640 000 kronor för mycket i statligt bidrag.

Annons

– Du kan vara medlem i flera föreningar. Du har ett huvudmedlemskap, sedan kan du vara medlem också på andra håll, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg till Aftonbladet.

Nu har PRO ändrat sig till att redovisa antalet faktiska medlemmar och Socialstyrelsen har öppnat ett ärende om den felaktiga redovisningen.

– Vi menar att vi gjort rätt. Men är det så att Socialstyrelsen gör en annan tolkning så får vi förstås anpassa oss efter det. Vi vill göra rätt för oss. Vi har absolut inte haft något ont uppsåt, säger PRO:s förbundssekreterare Johanna Hållén.

PRO är Sveriges största pensionärsorganisation med cirka 360 000 medlemmar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons