Annons
Nyheter

Falska poliser lurar mycket gamla kvinnor

Falska poliser har under en enda dag kontaktat nio Malmökvinnor i åldern 95 till 100 år. I två fall lyckades de med sin plan – att stjäla från samhällets allra äldsta.
Den hänsynslösa metoden utnyttjas allt oftare, enligt polisen.
Brott (TT) • Publicerad 7 januari 2020
Tobias Bråhammar, kommunpolis i Malmö.
Tobias Bråhammar, kommunpolis i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT

Mellan den 21 december och 6 januari anmäldes till Polisen i region Syd tio fullbordade brott och 60 försök till den här typen av så kallade åldringsbrott.

– De arbetar med att luras, det är deras jobb, de lurar äldre människor, säger polisinformatör Nils Norling vid en pressträff i Malmö.

Annons

Nu uppmanar polisen till ökad vaksamhet hos äldre som kontaktas. I telefonsamtalen har kvinnorna fått höra att de ska få tillbaka förlorat gods eller att de utsatts för kortbedrägerier eller liknande och att de därför ska få hembesök av polis.

Hotar ibland

– Vi har sett en ökad trend och från polisens sida ska vi försöka rikta resurser mot detta, säger kommunpolis Tobias Bråhammar.

Bedragarna har i huvudsak riktat in sig på äldre kvinnor och de flesta brotten har skett kvällstid. De drabbade på sistone är 80–103 år gamla.

I de senaste fallen har gärningsmännen burit en gul jacka med texten polis på och uppvisat en falsk polislegitimation. Ibland har gärningsmännen blivit hotfulla när de nekats tillträde till kvinnornas hem.

Vittnen söks

Hittills är ingen gripen. För att lyckas behöver polisen få in tips och vittnesuppgifter från drabbade, anhöriga och grannar.

– Att prata med sina äldre är särskilt viktigt just nu, säger Nils Norling.

Äldre som blir kontaktade av personer som uppger sig vara poliser bör be att få se polislegitimation och ringa polisens telefonväxel på 11414 och kontrollera om det stämmer att poliser har ärende till deras adress. Om personer tränger sig in bör man snarast ringa 112, uppmanar Tobias Bråhammar.

Äldre personer i Malmö har blivit bestulna av falska poliser. Arkivbild.
Äldre personer i Malmö har blivit bestulna av falska poliser. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Fakta

Åldringsbrott

Under perioden 21 december–6 januari anmäldes 70 brott riktade mot åldringar i region Syd varav tio fullbordades:

• Polisområde Nordvästra Skåne: 19 (1 fullbordat)

• Polisområde Malmö: 28 (6)

• Polisområde Blekinge Nordöstra Skåne: 12 (-)

Polisområde Södra Skåne: 10 (2)

Polisområde Kalmar Kronoberg: 1 (1)

Källa: Polisen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons