Annons
Nyheter

Färre avrättningar i världen under 2017

Färre personer avrättades i världen under 2017 jämfört med de föregående två åren, enligt en ny rapport från Amnesty International. Det innebär att antalet avrättningar nu är nere på en mer normal nivå efter en topp under 2015.
Brott • Publicerad 12 april 2018
En polis håller journalister på avstånd när fyra knarksmugglare ställs upp för att avrättas i Xian i nordvästra Kina i juni 2004. Kina avrättar fler personer än något annat land. Arkivbild.
En polis håller journalister på avstånd när fyra knarksmugglare ställs upp för att avrättas i Xian i nordvästra Kina i juni 2004. Kina avrättar fler personer än något annat land. Arkivbild.Foto: TT/AP

Detta sagt med visst förbehåll eftersom det är okänt hur många dödsstraff som verkställdes i Kina där sådana uppgifter klassas som statshemligheter.

Det enda man vet är att tusentals människor avrättas årligen i landet. Det är inte heller känt hur många som har dödats i Vietnam och Nordkorea.

Annons

Det totala antalet kända avrättningar var minst 993 under 2017.

Listan toppas av Iran med minst 507 verkställda dödsstraff under 2017.

Därefter följer Saudiarabien (146), Irak (minst 125) och Pakistan (minst 60). Dessa fyra länder svarar för 84 procent av alla kända avrättningar i världen under fjolåret.

Siffrorna förefaller höga. Ändå noterades en minskning av antalet verkställda dödsstraff i tre av länderna: Iran, Saudiarabien och Pakistan – och totalt minskade antalet avrättningar i världen med 39 procent jämfört med 2015.

Amnesty påpekar också att det finns ljuspunkter i bland annat Afrika söder om Sahara där Guinea blev 20:e landet att helt avskaffa dödsstraffet i regionen.

– Överlag går det åt rätt håll. Exempelvis har antalet utfärdade dödsdomar sjunkit i världen, säger Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty i Sverige.

På västra halvklotet var det bara i USA som människor avrättades under 2017, totalt 23 personer.

Avrättningsmetoderna varierar mellan länderna. De metoder som användes i fjol var halshuggning, hängning, giftinjektioner och arkebusering. Offentliga avrättningar (minst 31) ägde rum i Iran.

I dagsläget har 106 länder på jorden helt avskaffat dödsstraffet för alla typer av brott. Ytterligare 36 länder har avskaffat det i praktiken. Återstoden, 56 länder, har fortsatt att utfärda dödsdomar – även om dessa inte alltid verkställs.

– Vi hade exempelvis över 600 dödsdomar i Nigeria ifjol, men ingen person avrättades enligt vad vi har kunnat bekräfta, säger Ami Hedenborg.

Annons

Roland Johansson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons