Annons

Grönborg: "Vågar man inte så vinner man inte"

Rikard Grönborgs beslut att utmana Lettlands kvitteringsmål i slutet av matchen kunde ha fått tuffa konsekvenser.
Men Tre Kronors förbundskapten försvarade sig efteråt:
Ishockey • Publicerad 20 maj 2019
Rikard Grönborg var irriterad efter att tränarutmaningen inte fallit väl ut.
Rikard Grönborg var irriterad efter att tränarutmaningen inte fallit väl ut.Foto: Claudio Bresciani/TT

Grönborg tog beslutet att utmana Lettlands 4–4-mål i slutet av tredje perioden för en offside.

Efter granskning och långa överläggningar valde domarparet Aleksi Rantala, Finland och Jevgenij Romasko, Ryssland, att godkänna målet och underkänna utmaningen.

Annons

En misslyckad utmaning ger automatiskt utvisning och där kunde Sverige ha förlorat matchen och därmed ha riskerat att missa medaljslutspelet i VM för första gången på 34 år.

Ett faktum som gjorde att hans beslut var våghalsigt.

"Är offside"

Nu klarade Tre Kronor det numerära underläget och kunde dessutom göra segermålet, 5–4, i tom kasse.

– Vi tycker att det är offside. Vi har en arbetsordning där vi får den informationen på bänken. På bänken ser vi inte vad som händer exakt, vi har inga repriser där. Men vi arbetar efter arbetsordningen, sade Grönborg och tillade:

– Det är jag som tar beslutet i slutändan, men vi har en arbetsordning och vi måste gå på den information vi har, sade han.

Grönborg får infon från svenska ledare på läktarplats. Han var inte nöjd med att utmaningen underkändes och bristen på förklaring han fick från domarhåll.

– Det känns som att det är lite "high chaparall" och så åker domarna upp och ber om ursäkt i stort sett, sade han.

"Ny utmaning"

Med slutspelsbiljetten fixad gäller gruppavslutningen mot Ryssland förstaplatsen i gruppen. Eftersom det är tajt även i den andra gruppen är kvartsfinalmotståndare oviss. Men vid gruppseger skulle Tyskland kunna vänta. En andra- eller tredjeplats ger förmodligen USA eller Kanada. Blir Sverige inte etta eller tvåa väntar en lång resa till Kosice för kvartsfinal där.

– Det bästa vi kan göra är att förbereda laget på morgondagens match. Sedan vad som händer efter det kan man inte påverka mer än genom att vinna matchen. För två år sedan fick vi åka till Paris (från Köln) till kvartsfinalen och i fjol fick vi vara kvar (i Köpenhamn). För mig är det bara en ny utmaning, säger Grönborg.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons