Finland skrev historia: "En dröm för oss alla"

Fotboll Artikeln publicerades
Teemu Pukki bidrog med två mål när Finland vann mot Liechtenstein med 2–0 och säkrade sitt första deltagande någonsin i ett mästerskap.
Foto: Martti Kainulainen/AP/TT
Teemu Pukki bidrog med två mål när Finland vann mot Liechtenstein med 2–0 och säkrade sitt första deltagande någonsin i ett mästerskap.

De sista finländska fotbollstårarna torkade definitivt under den klara novemberkvällen när Finland skrev fotbollshistoria.

"Huuhkajat" besegrade Liechtenstein med 3–0 och är vidare till EM nästa sommar.

De tusentals finländska fotbollssupportrar som var på plats i Helsingfors för att bevittna EM-kvalmötet mellan Finland och Liechtenstein fick vad de kom för – ett stycke ny, finländsk idrottshistoria.

Glädjen gick inte att ta miste på när supportrarna efter slutsignalen stormade planen samtidigt som fyrverkerierna sprakade på himlen.

– Det här är den största matchen i mitt liv hittills. Det har varit dröm för alla oss finländare sedan så många år tillbaka. Det handlar om så mycket mer än fotboll, säger Teemu Pukki direkt efter matchen.

Om de finländska berguvarna hade någon form av nervositet när matchen drog igång så märktes det inte.

Tuominen med första

Pigga, utan att vara överspända, matade de på med anfall efter anfall i matchens första halvlek och släppte inte över Liechtenstein på egen planhalva så när som på något enstaka tillfälle. Bortalaget lyckades visserligen skapa en chans genom hörna, men den avstyrdes av Finland lika snabbt som den blev till.

Frågan var inte om – utan när Finlands första mål skulle komma. Och den här gången var det Jasse Tuominen som hade svaret. 24-åringen, som fram till mötet med Liechtenstein inte gjort något mål i EM-kvalmatcherna, var den första att utropas till nationalhjälte. Efter drygt 20 minuter av flertalet försök från bland annat Teemu Pukki och Pyry Soiri, var det till sist Tuominens skott som letade sig in bakom Liechtensteins Benjamin Büchel.

– Jag drömde om att bli den första målskytten. Jag har sparat mitt första mål i landslagsammanhang till det här ögonblicket. säger Jasse Tuominen.

Hemmalaget slappnade inte av efter ledningsmålet utan fortsatte att skapa farliga chanser före paus, bland annat genom tre hörnor från Finlands Robin Lod.

Pukki med två mål

Ivriga att utöka ledningen fortsatte Finland i samma stil, tills att Pyry Soiri fälldes i straffområdet med en halvtimme kvar att spela.

Skyttekungen Teemu Pukki fick chansen från elva meter – och han tog den.

– Jag var ganska säker på att jag skulle sätta den. Men visst kände jag extra press, även om jag visste att vinsten kanske inte skulle hänga på straffen. Jag njöt verkligen av att få ta den, säger han.

Där var matchen, mot ett avvaktande och stundtals passivt Liechtenstein, egentligen avgjord. Men finländarna drog inte av på tempot för det. Med knappa kvarten kvar gjorde Teemu Pukki 3–0 efter att Benjamin Büchel kastat sig för tidigt.

Det är första gången någonsin som Finland kvalificerat sig för ett stort mästerskap i fotboll.

– Det är helt otroligt, obeskrivligt. Att första gången i historien gå till EM. Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Tuominen.

Fakta

Fakta: Finlands väg till EM

Finland inleder kvalet med en 0–2-förlust mot Italien, men laddar om och vinner mot Armenien med 2–0 efter mål av Fredrik Jensen och Pyry Soiri.

Finland tar ännu en tvåmålsvinst mot Bosnien i nästa kvalmatch, då med dubbla mål av Premier League-spelaren Teemu Pukki. De besegrar sedan Liechtenstein borta, med 2–0. Pukki står för ett av målen och Benjamin Källman för det andra. I hemmamatchen mot Grekland blir Teemu Pukki ende målskytt och säkrar den finländska 1–0-segern.

I det andra mötet med Italien är det finska laget nära att skrälla till sig en poäng. Teemu Pukki kvitterar för Finland till 1–1 i 72:e minuten på straff, men italienarna gör sju minuter senare mål, även det från elva meter, och vinner med 2–1.

Allt går sedan fel i det andra mötet med Bosnien, så när som på Joel Pohjanpalos comeback efter en skada: han gör Finlands enda mål. Finland förlorar med hela 1–4, efter att Bosnien i andra halvlek skapat sig en fyramålsledning.

Tre dagar senare, mot Armenien, presterar laget desto bättre. Lukas Hradecky håller nollan, Teemu Pukki gör två mål och Fredrik Jensen ett. Finland tar med sig tre välbehövliga poäng från 3–0-vinsten, och när Grekland dessutom slår Bosnien skapas drömläget som Finland har inför matchen mot Liechtenstein.

Finland pallar för trycket och vinner klart med 3–0 mot Liechtenstein. Den historiska bedriften är ett faktum.

Finland avslutar EM-kvalet med en bortamatch mot Grekland 18 november.

Det finländska landslaget har varit nära att ta sig till VM 1998 och 2002 och EM 2008, men inte lyckats. I VM-kvalet 2018 kom de näst sist i gruppen – men EM 2020 är man med.

Visa mer...

Fakta

Fakta: Finlands väg till EM

Belgien, Ryssland, Italien, Polen, Spanien, Ukraina, Turkiet, Frankrike, England, Tjeckien, Finland.

Visa mer...