Annons

Polisen försvarar flaggförbud: Saboterar inte

Polisen i Sundsvall förbjuder så kallade OH-flaggor på Gif Sundsvalls hemmamatcher.
Ett beslut som väcker ilska i klubbens supporterförening.
"Vi känner en stark oro för denna ignorans och brist på kunskap i ämnet", skriver Patronerna i ett inlägg på Instagram.
Fotboll • Publicerad 18 april 2019
Gif Sundsvalls supportrar i segermatchen mot Malmö FF i hemmapremiären på NP3 arena. Arkivbild.
Gif Sundsvalls supportrar i segermatchen mot Malmö FF i hemmapremiären på NP3 arena. Arkivbild.Foto: Mats Andersson/TT

Polisen försvarar dock sitt beslut.

– Det är inte själva flaggan som är olaglig utan aktiviteten under den med bengaler och klädbyten för att dölja sin identitet, säger polisen Kenneth Carnebeck, tillförordnad gruppchef för tillståndsgruppen vid region nord, till TT.

Annons

Det var på onsdagen som Gif Sundsvalls supporterförening Patronerna fick beskedet av polisen att det framöver inte kommer att vara tillåtet att använda sig av målade banderoller eller så kallade OH-flaggor (over head-flaggor) på NP3 arenas läktare. Detta som följd av att bengalbränning ska ha uppstått i samband med den allsvenska hemmapremiären mot Malmö FF.

Förbudet motiveras med att sådana tygstycken som dras över publiken kan användas som brottsverktyg i syfte att dölja maskering och annan brottslig handling.

Kritiseras av supportrar

Förbudet har inte fallit i god jord hos Patronerna som på Instagram uttrycker sin besvikelse gentemot polisen.

"Vi är chockade. Dels att beslutet har tagits utan dialog med oss supportrar, dels att polisen i Sundsvall på fullt allvar verkar tro att vi lägger ner hundratals timmar på målning och mycket pengar på att tillverka det polisen väljer att kalla "brottsverktyg". Sanningen är att vi väljer att måla dessa banderoller för att hylla vår stad och vårt lag. Inget annat", skriver supporterföreningen.

Förbudet gäller från och med lördagens hemmamatch mot Kalmar – ett möte där Patronerna kommer att visa sitt missnöje med en manifestation. Det finns planer för ett stort flaggtifo vid matchstart och samtliga supportrar uppmanas ta med halsduk till matchen. Därefter kommer dock de aktiva supportrarna på ståplatsläktaren att sitta ner och vara tysta i tio minuter för att "visa vad effekten av en kvävd läktarkultur kan leda till".

"Ingen dialog"

Inte heller Gif Sundsvall har haft mycket till kommunikation med polisen i frågan, något som bekräftas av klubbchefen Henrik Lindgren i .

– Egentligen har vi inte haft någon dialog alls. Det kom som en överraskning för oss allihop. Då tog jag kontakt med vår supporterpolis här i Sundsvall som vi har bra dialog med. Han beklagade väl för det var inte supporterpoliserna här som fattat beslutet, säger Lindgren till ST.

På sociala medier har Patronerna fått stöd av ett flertal av andra allsvenska lags supportergrupper. När TT får tag i polisen Kenneth Carnebeck säger han att supportrarnas irritation borde riktas mot de individer som bryter mot säkerhets- och ordningsregler i stället för polisen.

– Vi får höra att vi saboterar för supportrar. Nej, det gör vi inte. Det är individen som saboterar för kollektivet, inte vi.

Ta konsekvenser

– Flaggan utgör ett skydd. Vakter har ju gjort en visitering men något har gått galet eftersom de ändå får in grejerna på arenan.

Annons

TT: Vilken effekt hoppas ni få av det här beslutet?

TT: Ni har fått kritik från Patronerna, bland annat för er brist på dialog med supportrarna?

– Det har jag väl ingen invändning emot, men det här är vad som gäller. Bryter man mot regeln så måste man ta konsekvenser. Där behövs ingen dialog, men jag hoppas att det här kan skapa framtida dialog så att det här inte upprepas.

"Förödande konsekvenser"

TT: Tror du att liknande beslut kommer drabba fler allsvenska klubbar i landet?

– Det är inte omöjligt. Supportrar fyller en bra funktion och det är viktigt att stötta sitt lag, det är inte det vi är emot. Det vi reagerar emot är att man gör saker som inte är förenliga med säkerhet. Det kan få förödande konsekvenser, vilket vi redan har sett nationellt och internationellt. Vi måste säga att det här inte är okej. Konstigare än så är det inte.

TT: Hur ser ni på risken för en motreaktion bland fansen, att det kommer användas ännu mer pyroteknik som en protest mot den här sortens beslut?

– Då kan man bara konstatera att visitationen fungerar ännu sämre än tidigare. Vi frågar inte supportrarna om de tycker att vi är snälla eller dumma, utan vi agerar. Sedan hoppas vi att de här sakerna inte upprepas.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons