Annons
Nyheter

Fler hem förstörda av lava på Hawaii

Ny lava flödar från vulkanen Kilauea och har förstört fyra nya hem på Hawaiis till ytan största ö Big Island, efter att ett nytt utbrott skjutit upp ett tre kilometer högt askmoln ur kratern.
USA • Publicerad 20 maj 2018
Ny lava flödar från vulkanen Kilauea på Hawaii.
Ny lava flödar från vulkanen Kilauea på Hawaii.Foto: Cindy Ellen Russell

Lava från två stora sprickor har runnit samman till ett enda flöde och rörde sig 300 meter på mindre än en timme. Det är dubbelt så snabbt som tidigare flöden av äldre lava som har förstört hem, vägar och skog på ön i över två veckor.

Den nya lavan, som rör sig under markytan, väntas ge större flöden som kan ta sig längre och hota fler hem och en väg efter kusten

Annons

– Det finns mycket mer som kommer upp ur marken och den kommer att producera flöden som kommer att kunna röra sig mycket längre, säger Wendy Stovall, forskare på US Geological Survey, vid en presskonferens.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons