Nyheter

Flera personer från nordöstra Skåne i Paradisläckan

Kristianstad Artikeln publicerades
Dokument från den stora paradisläckan, som TT, SVT:s Uppdrag granskning och SVT Nyheter tagit del av.
Foto: TT
Dokument från den stora paradisläckan, som TT, SVT:s Uppdrag granskning och SVT Nyheter tagit del av.

Över 100 skåningar har placerat vinster i skatteparadiset Malta, rapporterar SVT Skåne. Flera av dem är skrivna i nordöstra Skåne.

Flera personer från nordöstra Skåne finns med i den så kallade Paradisläckan som avslöjades på söndagen, det rapporterar SVT. Bland de från trakten som finns med i läckan är tre personer folkbokförda i Åhus, en person i Degeberga, en i Gärds Köpinge, en i Hässleholm samt en i Sölvesborg.

Men några kommuner i Skåne är mer representerade än andra. Bland kommunerna som har flest namn på listan finns Malmö, Helsingborg och Vellinge, enligt SVT Skåne. Det ska inte finnas några framstående politiker eller andra offentliga personer bland namnen.

Paradisläckan har avslöjat hur toppolitiker, näringslivspampar och förmögna privatpersoner placerar pengar i skatteparadis. De svenska fall som granskats är inte olagliga – däremot hävdar vissa att de är omoraliska. Finansminister Magdalena Andersson beskriver skatteupplägg som "farligt för våra samhällen" och att menar att de undergräver tilliten till systemet.

Läckan som gäller personer i Sverige har fått stor uppmärksamhet sedan i söndags efter att SVT och TT tillsammans med andra medieföretag världen över tagit del av hemliga bolagsregister från 19 skatteparadis. ”Vad fan får jag för pengarna” frågade sig Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling då i SVT:s Uppdrag Granskning och syftade på de svenska skatterna. Detta efter att det framkommit att han placerat mångmiljonbelopp i lågskatteländer som Malta och Luxemburg.

På den skånska listan över bolagsägare på Malta finns bland andra en Malmöadvokat, ägaren till stort skånskt tryckeri och männen bakom ett nordvästskånskt företag i resebranschen, enligt SVT Skåne.

Fakta

Paradisläckan

• Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13,4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier.

• Läckan kom först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung till del. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som tillsammans med 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet. Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.

• Datan består av handlingar som rör 180 olika länder. Det handlar bland annat om bolagshandlingar, passkopior och e-post. Informationen i dokumenten spänner över nästan 70 år, 1950 till 2016.

• De flesta av de läckta dokumenten kommer från juristbyrån Appleby som har kontor i flera av världens skatteparadis. Förutom Appleby har även dokument läckt från en annan juristbyrå – Asiaciti Trust i Singapore.

Källa: SVT

Visa mer...