Annons

FN varnar: Jemen kan snart splittras

Jemenitiska separatistledare är på väg till Saudiarabien för att förhandla med den koalition de i åratal ingått i, men på sistone hamnat i interna strider med.
FN:s Jemensändebud varnar för att landet är farligt nära att splittras.
Jemen • Publicerad 20 augusti 2019
Sydjemenitiska separatiststyrkor i hamnstaden Aden. Arkivbild.
Sydjemenitiska separatiststyrkor i hamnstaden Aden. Arkivbild.Foto: AP/TT

Saudiarabien bjöd på tisdagen in STC, en separatiströrelse som har ett självständigt Sydjemen som högsta mål, till förhandlingsbordet i Jidda. STC:s ledare har accepterat inbjudan och begett sig dit med en delegation.

Tidigare under dagen drev STC ut saudiskstödda regeringsstyrkor från två militärbaser i den sydliga provinsen Abyan. De blodiga striderna krävde flera personers liv.

Annons

Under tisdagen framträdde också FN:s Jemensändebud Martin Griffiths inför FN:s säkerhetsråd, och manade till snabb handling.

– Jemens upplösning blir ett allt större och mer akut hot. Det finns ingen tid att förlora, sade han.

– Alltför mycket står på spel för Jemens framtid, det jemenitiska folket och regionen i stort. Jemen kan inte vänta.

De sydjemenitiska separatisterna har i flera år stridit sida vid sida med den saudiskledda koalitionen mot de Iranstödda Huthirebellerna. Den senaste tiden har dock interna stridigheter uppstått mellan koalitionen och separatiststyrkorna i STC.

Den 10 augusti sade sig STC ha intagit presidentpalatset i den sydliga hamnstaden Aden, där koalitionen har sitt säte.

Från krigsutbrottet 2015 och fram sista maj i år har striderna i Jemen krävt 91 600 liv, visade en amerikansk rapport tidigare i sommar. Närmare 12 000 av dödsoffren var civila.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons