Annons

Första partiledaren som är öppet gay i Israel

Israel • Publicerad 28 juni 2019
En aktivist målar en affisch inför en protest mot att en prideparad i Beersheba, Israel, ställts in 2016. Arkivbild.
En aktivist målar en affisch inför en protest mot att en prideparad i Beersheba, Israel, ställts in 2016. Arkivbild.Foto: Ariel Schalit/AP/TT

För första gången har Israel nu en öppet homosexuell partiledare.

Den tidigare parlamentsledamoten och journalisten Nitzan Horowitz valdes på torsdagen till ledare för partiet Meretz. Horowitz seger kommer veckorna efter utnämningen av landets första öppet homosexuella minister i Amir Ohana, numera justitieminister.

Annons

Israel framställs ofta som pionjärer gällande hbtq-rättigheter i regionen. Samtidigt fördöms homosexualitet starkt av konservativa, religiösa partier i landet – vars stöd premiärminister Benjamin Netanyahu med största sannolikhet kommer att behöva för att forma en kommande regering efter parlamentsvalet i landet i höst.

I det israeliska valet i april vann Netanyahu och hans allierade majoritet, men misslyckades med att forma en koalitionsregering och valde därmed att utlysa nyval.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons